Hlavní obsah

Terčem atentátů v Iráku i slovenské velvyslanectví

BAGDÁD

Před slovenským velvyslanectvím v Bagdádu explodoval v sobotu odpoledne vůz naložený výbušninami, který řídil sebevražedný atentátník. Čtyři lidé byli při útoku zraněni. Od pátku v Iráku zahynulo při atentátech a přestřelkách přes třicet lidí.

Článek

Atentátník zaútočil na slovenské velvyslanectví kolem 15. hodiny místního času (13:00 SELČ). Zahynul jen útočník, v budově nikdo nebyl. Mezi zraněnými je jeden irácký člen ostrahy objektu a tři iráčtí civilisté, sdělila místní policie.

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga útok potvrdil. Také podle něj jsou všichni diplomatičtí pracovníci i ochranka v pořádku.

Exploze rozbila okna ambasády, zásadnější škody podle policie však kvůli menší síle výbušniny a malému množství paliva ve vozidle nezpůsobila. Tomaga nicméně uvedl, že "výbuch vážně narušil budovu ambasády, vnější i vnitřní perimetr".

Atentát na elitní jednotku

Sobotní útok dalšího sebevražedného atentátníka má na svědomí osm členů elitní irácké policejní Vlčí brigády, která se účastní útoků proti rebelům a přesouvala se do akce v Mosúlu.  Zraněno bylo dalších 12 lidí. Zprávy vyšetřovatele uvádějí, že útočník byl možná také jejím členem, měl uniformu Vlčí brigády a služební průkaz. Uvedl to major Falah al-Mahamvádí s tím, že výbušniny měl atentátník přilepené na těle. Vlčí brigádu tvoří šíité a sunnité ji kritizují, že je příliš prošíitská.

Podle BBC je ovšem oběť jen jedna a zraněných pouze sedm.

U Latífije postříleli stavební dělníky

Přepadení mikrobusu u Latífije asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu stálo život 11 pasažérů, tři další utrpěli zranění. Rebelové podle policejních zdrojů zahájili palbu ze dvou automobilů kolem 10:30 místního času. Dělníci mířili z města Hilla do metropole, kde byli zaměstnáni na různých projektech na amerických a iráckých základnách.

Již v pátek explodovala nálož nastražená v automobilu zaparkovaném na bagdádské ulici v jeho severozápadní šíitské čtvrti. Jedenáct lidí bylo zabito a dalších 29 utrpělo zranění, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na místní policejní a zdravotnické zdroje. Bezpečnostní síly zatím nevědí, kdo měl být terčem atentátu. Vozidlo vyletělo do povětří asi ve 22:00 místního času (20:00 SELČ), když se kolem něj seskupili občané, jimž se zdálo podezřelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám