Hlavní obsah

Soud se Saddámem odročili na čtvrtek

BAGDÁD

Deváté stání procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a dalšími sedmi osobami se přesouvá na čvrtek. Z osmi obžalovaných se ve středu dostavili jen tři, Saddám mezi nimi ale nebyl.

Článek

Před začátkem soudní zdroje uvedly, že stání bylo z nespecifických procedurálních důvodů odloženo. Spekulovalo se, že je to kvůli oznámení obhájců, že se obžalovaní nevrátí k soudu, dokud nebude odvolán jeho nový předsedající soudce.

V úterý pozdě večer šéf týmu Saddámových právníků Chalíl Dulajmí oznámil, že jeho klient ani další obžalovaní v případu Dudžajl se k soudu do té doby nevrátí. V komuniké, zveřejněném několik hodin před obnovou procesu, se požaduje, aby předsedající soudce Raúf Rašíd Abdar Rahmán "byl odvolán a přestal se zabývat vším, co se týká obžalovaných, protože vůči nim projevuje nepřátelské sklony". Příbuzní soudce totiž zahynuli v Halabži při chemickém útoku proti vzbouřeným Kurdům.

Tým právníků také předložil jedenáct podmínek obhájců pro návrat obžalovaných před soud. Je mezi nimi i přenesení procesu "do země, která může zajistit bezpečnost". Požaduje,  aby "byla právníkům obžalovaných a jejich rodinám poskytnuta efektivní ochrana a aby je začala chránit americká a irácká vláda". Dva obhájci již byli na začátku procesu koncem minulého roku zabiti. Obhájci rovněž žádají, aby "mohli v klidu kontaktovat svědky obhajoby i obžalované a aby jim k tomu byla zajištěna svoboda pohybu".

Bude-li obhajoba soudní řízení bojkotovat, ujmou se jí soudem vybraní právníci. Saddám a sedm jeho bývalých spolupracovníků jsou souzeni za vraždy 148 šíitů z Dudžailu, u něhož se v roce 1982 pokusilo šíitské komando Saddáma zabít. Proces byl zahájen loni v říjnu. Rahmán mu předsedal poprvé tuto neděli, po odstoupení svého předchůdce Rizgara Muhammada Amína.

Reklama

Výběr článků

Načítám