Hlavní obsah

Silná slova George Bushe a Saddáma Husajna

WASHINGTON/BAGDÁD

Prezident USA George Bush v pravidelném rozhlasovém projevu k národu uvedl, že "osvobozování Iráku úspěšně pokračuje", naopak Saddám Husajn řekl, že se "agresoři" nyní soustředili na Bagdád, ale na ostatních místech Iráku jejich moc slábne.

Foto: Archív H+Z

Jeden ze snímků z výstavy, která putuje Irákem.

Článek

George Bush prohlásil, že "irácký režim je stále více svírán do kleští. Vesnice po vesnici, město po městu, osvobození je v pohybu. Irácký lid má mé slovo: naše jednotky budou pokračovat v tlaku, dokud jeho utiskovatelé nebudou zbaveni moci a jeho země nebude zcela osvobozena."

Humanitární pomoc a hlavně naděje

Bush také sdělil, že USA začaly distribuovat humanitární pomoc do iráckých měst, která jsou pod kontrolou západní koalice: "Začali jsme dodávat pomoc iráckému lidu, který tak dlouho trpí. Přinášíme mu však ještě něco navíc: naději."

Opět nepodložené vazby Husajna na al-Kájdu

Bush jako již několikrát v minulosti spojil útok na Irák s bojem proti terorismu, zejména se síti al-Kajdá, byť nikdy nebylo prokázáno, že by mezi ní a Irákem existovaly vazby . Přesto prohlásil: "Svobodné země nebudou sedět a čekat, zatímco nepřátelé připravují další útok typu 11. září - tentokrát možná chemický, biologický nebo jaderný teror, " k čemuž ještě dodal: "Z rukou masových vrahů odstraníme všechny zbraně hromadného ničení. A tím, že bráníme vlastní bezpečí, zbavujeme irácký lid jednoho z nejkrutějších režimů na Zemi. Spojené státy a jejich spojenci slíbili jednat, pokud diktátor (Saddám Husajn) neodzbrojí. Irácký režim se nyní přesvědčuje o tom, že držíme slovo."

Projev pronesl v době, kdy spojenci začali bojovat v Bagdádu, jehož očekávané dobytí se označuje za konec hlavních bojů, možná celé války.

Husajn apeloval na lid i armádu

Silnými slovy nešetřil ani Saddám Husajn, jehož projev přečetl ministr informací Sahháf:  "Nepřítel se střetl s naší obranou a s obyvateli měst Umm Kasr, Násiríja a Kút a nalezl zde prohru. Domníval se, že si své rány vyléčí, až dospěje do Bagdádu," řekl irácký prezident. "Musíte proto nyní zasadit protivníkovi ještě více ran, bojovat s ním a připravit ho o vítězství, kterých zatím dosáhl...musíte ho v Bagdádu a okolí rychle pokořit," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám