Hlavní obsah

Sektářské násilí vyhnalo z domovů 65 000 Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V důsledku sektářského násilí mezi šíity a sunnity uteklo nejméně 65 tisíc Iráčanů ze svých domovů. Uvedla to ve čtvrtek irácká vláda, podle níž počet uprchlých rodin stále nabývá. Již je jich 11 000. Před dvěma týdny bylo číslo poloviční.

Článek

Stále více lidí podle zprávy ministerstva pro přesídlování a migraci odchází, protože se ve svých domovech necítí bezpeční. Některé k odchodu přivedly výhružky, které dostali na své mobilní telefony. Jedno video poslané na mobilní telefon zachycuje sunnitu, který vejde do šíitské čtvrti v Bagdádu, kde je bit a nakonec zavražděn muži v černých šatech. Video je posíláno s varováním, že toto potká každého sunnitu, jenž vstoupí do této oblasti.

Nejvíce lidí odchází z jednotlivých částí Bagdádu, kde je násilí největší, začínají však utíkat i sunnité z převážně šíitského jihu, stěhují se do sunnitských oblastí zejména v okolí Fallúdži západně od Bagdádu.

Sektářské násilí, které propuklo v únoru po útoku na šíitskou mešitu v Sámaře, si vyžádalo jen v březnu podle amerických údajů nejméně 1313 obětí.

Červený půlměsíc uvedl, že nyní poskytuje jídlo a přístřeší asi 2000 rodin v hlavním městě, které si tam postavili tábor. Organizace spojených národů nemá o situaci dostatečný přehled, protože v zemi působí jen omezený počet jejích pracovníků, pozorovatelé v sousedním Jordánsku se však snaží zajistit fondy na pomoc uprchlíků. Zatím získali pouhé čtyři milióny dolarů, ale ani ty nemohou být použity, dokud OSN nezruší omezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Další útok na iráckou mešitu, 23 mrtvých

Nejméně 23 obětí a 45 zraněných si v úterý večer vyžádal pumový útok u šíitské mešity v Bagdádu. Nálož explodovala bezprostředně po večerních modlitbách, kolem...

Výběr článků

Načítám