Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci zabili v Iráku 69 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Tři sebevražední atentátníci zabili v pátek odpoledne v bagdádské šíitské mešitě na severu města nejméně 69 lidí a 138 jich zranili. Atentátníci měli ženské šaty a bomby odpálili chvíli po motlitbě. Kvůli nebezpečí bombových útoků irácká vláda varovala v pátek obyvatele, aby se neshromažďovali, když opouštějí mešity a tržnice.

Článek

Plukovník Faláh Mohammedávi z ministerstva vnitra v pátek ráno sdělil, že varování před bombovými útoky bude trvat do té doby, než budou nálože nalezeny. Město prohledávají bezpečnostní síly, zaměřují se na podezřelá auta a místa u mešit. Irácké ministerstvo vnitro získalo informace o možných dalších útocích auty naloženými výbušninami v Bagdádu.

Ministerstvo též varovalo, že budou zavedena opatření proti všem úředníkům, kteří neuplatní nutná opatření na ochranu před bombovými útoky. Jejich nebezpečí hrozí i na jihu země, ve čtvrtek explodovala bomba v Nadžáfu a zabila před mešitou imáma Alího deset osob. [celá zpráva]

Američané tajně jednali s iráckými povstalci

Američtí představitelé v Iráku jednali se špičkami sunnitských vzbouřenců. Uvedl to v pátek americký velvyslanec v Iráku Zalmay Khalizad. Podle něj přinesly výsledky, protože ubylo útoků na americké vojáky. Vyloučil však, že by Američané jednali s představiteli příznivců Husajnova režimu nebo teroristy navázanými na al-Kajdá

"Počet útoků na koalici poklesl. Myslím si, že poslední měsíc byl druhý nejnižší vůbec. Jednali jsme s lidmi, kteří jsou ochotni akceptovat nový Irák, složit zbraně a spolupracovat při boji s teroristy," uvedl velvyslanec.

Bombových v útoků přitom od konce února výrazně přibylo, většinou však jde o projevy sektářského násilí mezi šíity a sunnity.

V Afghánistánu narozený Khalizad je považován za jednoho se strůjců Bushova útoku na Irák. Jako jeden z mála přitom předpokládal, že akce se nemusí vyvíjet podle plánu a varoval před nebezpečím občanské války mezi Kurdy a Araby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám