Hlavní obsah

Sadr vyzval Bushe, aby stáhl vojska z Iráku

KÚFA

Irácký radikální šíitský klerik Muktada Sadr v pátečním kázání vyzval George Bushe, aby stáhnul své vojáky z Iráku, jinak bude čelit revoluci.

Foto: Vladimíra Krejčí

Na rekonstrukci úřadovny v Jesenické ulici padne deset milionů, opravy historické budovy radnice si vyžádají šest milionů korun.

Článek

"Obracím se ke svému nepříteli Bushovi. Teď bojuješ proti celému národu, od jihu po sever, od východu na západ a my ti radíme, abys stáhnul vojáky z Iráku," uvedl Sadr v kázání, které napsal pro mešitu ve středoiráckém městě Kúfa. "Vyzývám Ameriku, aby se nepouštěla do konfrontace s iráckou revolucí," dodal.

V Kúfě Sadr, na něhož je vydán zatykač, každý pátek kázal v jedné z místních mešit. Sadr se však v uplynulých dnech z bezpečnostních důvodů přesunul do sousedního města Nadžáf, a proto text kázání poslal po svých spolupracovnících a v mešitě ho přečetl jiný klerik.

K situaci v Iráku se v páteční modlitbě vyjádřil také nejvyšší libanonský šíitský duchovní, šajch Muhammad Husajn Fadlalláh, který americkou okupaci Iráku přirovnal k izraelské okupaci palestinských území. Dodal, že přehnané používání síly proti iráckým povstalcům v Iráku jen rozdmýchá protiamerické nálady.

Fadlalláh, kterého jako autoritu respektují šíité po celém světě, ale nevyjádřil konkrétní podporu Muktadu Sadrovi, kterého část šíitů považuje za příliš radikálního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám