Hlavní obsah

Rusové přinášejí kanystry s naftou a vyzývají USA k opuštění Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

Další vlna protiválečných demonstrací probíhá o víkendu po celém světě. Stovky Moskvanů přicházejí do centra města s kanystry s naftou a s nápisy "Tohle si vezměte a odejděte z Iráku". V indickém Dillí pochodovalo pět tisíc lidí s lahvemi naplněnými krví a naftou a křičeli: "Vemte si tohle, tohle je to, co chcete, a přestaňte útočit na Irák!"

Foto: Martin Tlustý

Provoz posledních městských jeslí v této budově skončí posledním srpnovým dnem.

Článek

Místem největších protestů je v sobotu Británie. Na základně Fairford, odkud v pátek startovaly bombardéry B-52 k náletům na Irák, bylo očekáváno až 10 tisíc demonstrantů. Ua zvuků píšťal a bubnů pochodovaly Londýnem desetitisíce lidí, organizátoři odhadli jejich počet až na statisíce. Rozhodně jich bylo méně než 15. února, kdy jich protestovalo proti válce přes milión.

Američtí protiváleční aktivisté připravili na sobotu pohřební průvod (die-in) před jedním ze šesti budov, které ministr obrany Donald Rumsfeld vlastní v Novém Mexiku. Okolí jeho dalších objektů včetně mléčné farmy poseli stovkami nálepek "Ne válce" a dětským oblečením, které symbolizovalo hrůzy války.

Desetitisíce Francouzů se sešly odpoledne v Paříži. "Ne válce proti Iráku. Spravedlnost pro Blízký východ" stálo na hlavním transparentu demonstrace. Protestu se zúčastnila i skupina Američanů žijících ve Francii. "Bush musí přestat rozdělovat svět," tvrdil jeden z nich, který na sobě měl tričko s portrétem Bushe a nápisem Hledaný válečný zločinec. Demonstrace byly svolány také v dalších městech, například v Lille, Dijonu, Bayonne, Toulouse, Štrasburku, Lyonu, v Rennes a v Rouenu.

Protiválečný pochod čeká také španělský Madrid, kde se demonstrace v noci z pátku na sobotu zvrhly v násilí. Pět desítek lidí tu bylo zraněno gumovými projektily a obušky policie. Mezi zraněnými bylo pět policistů.

Bruselu demonstrovalo asi 6000 osob u ambasád USA a Španělska, které chránila policie. Některým účastníkům protestů se přesto podařilo hodit kameny a klacky na objekty. Nikdo nebyl zatčen. Dva lidé se lehce popálili, když se snažili spálit vlajku USA.

Asi 10 000 osob skandovalo protiamerická hesla u velvyslanectví USA v Kodani. Lidé také odsuzovali dánskou vojenskou účast na operaci proti Iráku.

Desetitisíce osob vyjadřovaly nesouhlas s válkou také ve Stockholmu. Mezi účastníky byla i švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová.

Ve Vídni pochodovalo asi 25 000 osob.

Itálii vyšly tisíce převážně mladých lidí v protestním pochodu směrem k základně NATO poblíž Neapole. V Římě poškodili protiváleční aktivisté několik benzinových pump a mezi stožáry u památníku neznámému vojínovi vyvěsili ohromný transparent vysmívající se italskému premiérovi Berlusconimu. Stovky turistů a Římanů sledovali požárníky, jak jej odstraňují. Devět demonstrantů bylo zadrženo.

Aténách, kde v pátek protestovalo přes 200 000 lidí, se dnes sešlo asi 30 000 osob.

Hlučná demonstrace se v sobotu odehrála v novozélandské metropoli Wellingtonu, kde asi čtyři tisíce lidí před americkou ambasádou křičely hesla "Ne krev za ropu!", duly do trumpet a mlátily do bubnů. Někteří aktivisté byli potřísněni umělou krví, aby upozornili na utrpění Iráčanů ve válce.

V australském Aucklandu se mírového pochodu zúčastnilo několik tisíc lidí. Ulice Brisbane zablokovalo na tři tisíce protestujících oblečených do plynových masek a částí armádních uniforem. Dalších asi 2500 demonstrantů se zúčastnilo protestního pochodu v tasmánském hlavním městě Hobartu.

Ačkoli poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že roste podpora australského zapojení do války v Iráku, očekává se, že další tisíce lidí budou dnes protestovat proti válce v ulicích Sydney.

V jihokorejském hlavním městě Soulu se protestů zúčastnilo asi 3000 lidí, včetně studentů a náboženských vůdců. Účastníci demonstrace též vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutím vlády vyslat do války asi 700 vojáků, kteří se však nemají zúčastnit bojů. Někteří demonstranti vyjádřili obavy, že dalším terčem Spojených států by se mohla stát Severní Korea.

Japonsku dnes protestovalo proti válce v Iráku několik stovek lidí, převážně studentů. V pátek se však protiválečné demonstrace zúčastnilo na 20 000 lidí.

Indonéská Jakarta byla svědkem masových demonstrací před americkou ambasádou i budovou OSN ve městě. V Indonésii se protesty uskutečnily v deseti městech, přičemž největší se konaly v průmyslovém městě Surabaya.

Bangkoku asi 300 muslimů, z nichž mnozí měli na sobě trička s Usámou bin Ládinem, vykřikovalo před americkým velvyslanectvím se zaťatými pěstmi nad hlavou hesla jako "Bůh je veliký, Bush je prokletý".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám