Hlavní obsah

Rumsfeld: vyjednáváme o kapitulaci

BAGDÁD

Američané podle ministra obrany USA Donalda Rumsfelda vyjednávají s iráckými vojenskými představiteli o ukončení konfliktu. V úvahu přichází kapitulace či změna režimu. Podle některých pozorovatelů jsou taková jednání příčinou, proč spojenci po čtvrtečním zahájení akce neudeřili na Irák s větší razancí.

Foto: J. Tatek (Jazz na Hradě)

Saxtet Štěpána Markoviče na fotografii z koncertu Jazz na Hradě pro prezidenta Václava Klause

Článek

Jednotky pod vedením USA a Velké Británie při postupu nenarážejí na větší odpor.

"Existují komunikace všech možných druhů a metod, veřejných i soukromých, s iráckými silami, že mohou jednat čestně a odevzdat své zbraně a odejít od nich a nebude jim ublíženo," prohlásil Rumsfeld. 

Ministr obrany zdůraznil, že irácký režim nemá budoucnost a že "v jistém stadiu Iráčané a iráčtí vojáci vezmou v úvahu tuto situaci". Předtím Rumsfeld na tiskové konferenci prohlásil, že vláda prezidenta George Bushe soudí, že širší konflikt v Iráku bude zbytečný, "pokud iráčtí vedoucí představitelé udělají to, co je potřeba, aby přežili a zabránili širšímu konfliktu".

O jednáních s vojenskými představiteli, mezi nimiž jsou i velitele elitní Republikánské gardy, Rumsfeld informoval členy Kongresu, na ně se odvolává agentura AP, která zprávu přinesla.

Havárie vrtulníku - první oběti spojenců

Vrtulník amerického námořnictva se 16 americkými a britskými vojáky na palubě se ve čtvrtek večer zřítil v Kuvajtu. Nikdo z posádky neštěstí nepřežil, oznámila agentura AP s odvoláním na americké vojenské činitele. Jde o první ztráty na životech mezi spojenci.

Jedná se již o třetí nehodu vrtulníku při akci Irácká svoboda, předchozí se však obešly bez ztrát na životech.

Armádní zdroje USA podle agentury AP uvedly, že se vrtulník CH-46 Sea Knight zřítil v 00:37 GMT (01:37 SEČ) asi 15 kilometrů od hranic s Irákem. O život přitom nejspíš přišli všichni lidé na palubě - první informace uváděly 12 amerických a čtyři britské vojáky, podle pozdějších však šlo naopak o 12 Britů a čtyři Američany.

Zatím není známo, zda to byla nehoda nebo zda byl stroj zasažen palbou.

Útoky na severu i jihu Iráku

Vojáci spojeneckých sil postupují Irákem. Útočí jak na severu, tak na jihu, kde dopadají střely na město Basra. Na severu zažívá nálet město Mosul. Zpravodaj Reuters tvrdil, že do Iráku směřovaly těžké americké bombardéry a že z oblasti Basry bylo možno vidět i záblesky doprovázející protiletadlovou palbu.

V průběhu 15 minut se prý pak na obzoru objevilo asi třicet ohnivých koulí. V blízskosti tohoto města odpoledne SEČ Iráčané zapálili několik vrtů.

Americké a britské síly ve čtvrtek večer zahájily pozemní invazi do Iráku, při níž podle některých zpráv dosud narážejí na minimální odpor. "Vše jde velmi dobře. Operace teď pokračuje podle harmonogramu nebo i rychleji," řekl Rumsfeld novinářům.

Bagdád zásoben až do srpna

Pětadvacetiminutová bitva těžkého dělostřelectva doplněná bombardováním se odehrála kolem půlnoci SEČ na jihu Iráku, kde americké a britské jednotky postupovaly do iráckého vnitrozemí. Americká televize CBS přinesla zprávu, že někteří iráčtí vojáci na jihu se vzdávají. Bagdád, jenž má za sebou těžký nálet, má podle iráckých činitelů zásoby potravin až do srpna.

Americké jednotky vstoupily z Kuvajtu do Iráku a zahájily první pozemní invazi, při níž podle kuvajtské oficiální agentury KUNA zabraly přístav Umm Kasr. To ale irácká televize vzápětí dementovala. Součástí večerního hlavního útoku na Irák byl i nálet na Bagdád.

Irácké zdroje uvádějí, že na Bagdád a okolí bylo dnes vypáleno 72 střel a zahynuli čtyři iráčtí vojáci. Irácká strana taktéž tvrdí, že sestřelila americký vrtulník a že odrazila postup nepřítele u hranice s Jordánskem. Nepřítel se pokusil překročit iráckou hranici v oblasti Anbár, ale byl odražen, sdělila irácká armáda.

Bagdád rovněž přiznal vypálení blíže neupřesněného počtu svých raket na Kuvajt. Irácké střely zasáhly nepřátelská uskupení na třech místech v Kuvajtu, píše se v armádním prohlášení.

V průběhu večera se kuvajtskou metropolí několikrát rozezněly poplašné sirény.

Bagdád má za sebou těžký nálet

Bagdád se kolem 19. hodiny SEČ stal cílem těžkého náletu, jehož se jako první operace ve válce s Irákem zúčastnili i Britové.

Ve středu města vyhořelo několik objektů včetně vládních budov. Poplašné sirény se Bagdádem rozezněly v 18:50 SEČ. Následně začal raketový útok, na něž odpověděly irácké baterie protiletadlové obrany. Agentura Reuters uvedla, že USA použily rakety s plochou dráhou letu. Agentura AP uvedla, že raketami s plochou dráhou letu jsou ostřelovány také pozice Republikánských gard v iráckém hlavním městě.

Ostřelován byl především střed  a jižní okraj města. Řada budov skončila po zásahu v plamenech, přičemž nejméně jeden ze zasažených objektů je vládní budova. V centru Bagdádu byl mj. zaměřen soukromý dům, v němž se měli nacházet vysoce postavení představitelé iráckých tajných služeb a vládnoucí strany Baas.

Irácká televize odvysílala záběry Saddáma Husajna předsedajícího schůzce kabinetu. Podle BBC však nebylo možné určit, kdy byly záběry pořízeny.

Spojenci zabrali přístav Umm Kasr

1. výsadková jednotka námořní pěchoty vstoupila do Iráku z Kuvajtu. Na jihu v oblasti u města Basra se střetlo americké těžké dělostřelectvo s iráckou armádou za podpory spojeneckého bombardování. Začala tak první pozemní invaze Američanů do Iráku.

Pozemní jednotky vkročily do jižního Iráku zhruba v 18:00 SEČ poté, co byla oblast mohutně bombardována americkými letadly a ostřelována. Přes hranici s Kuvajtem přejela kolona deseti tisíc obrněných vozidel a tanků, kterou přítomní váleční zpravodajové nazvali "hrůznou demonstrací síly".

U města Basra je hlášen požár tří ropných vrtů, které měli zapálit iráčtí vojáci. [celá zpráva]

Při postupu do iráckého vnitrozemí americké a britské jednotky obsadily jihoirácký přístav Umm Kasr.

Sirény se ozvaly i v hlavním městě Kuvajtu, kde byl očekáván útok raketami Scud.

----------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------

Reklama

Související témata:

Související články

Irák zapálil ropné vrty na jihu země

Na jihu Iráku hoří tři ropné vrty. Informaci přineslo nezávisle na sobě americké námořnictvo a arabská televizní stanice al-Arabija. Také americký ministr...

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Výběr článků

Načítám