Hlavní obsah

Putin: Útok na Irák je velkou politickou chybou

ČTK, Jan Horák
MOSKVA, PEKING, BERLÍN, PAŘÍŽ

Všechny velmoci, které se snažily zabránit jednostranné akci USA, odsuzují americký útok na Irák. Ruský prezident Putin vyzval k okamžitému ukončení válečných akcí. Na poradě hlavních členů vlády v Kremlu označil vojenskou operaci za "velkou politickou chybu".

Foto: Jan Kaše

Kámen neštěstí na náměstí Svobody v Sušici

Článek

Putin zdůraznil, že Rusko "bude usilovat o vrácení situace do mírových podmínek a o dosažení skutečného řešení irácké otázky na základě rezolucí RB OSN při respektování zákonných zájmů iráckého lidu a svrchovanosti a územní celistvosti Iráku".

"Vojenská akce nemůže být ničím ospravedlněna - ani obviněním Iráku z podpory mezinárodního terorismu (podobné informace jsme nikdy neměli), ani přáním vyměnit politický režim v této zemi, což  zcela odporuje mezinárodnímu právu a měli by o tom rozhodovat jen občané té či oné země. Žádné vojenské akce nebyly nutné ani k odpovědi na hlavní otázku stojící před mezinárodním společenstvím, a to zda Irák má či nemá zbraně hromadného ničení. A pokud je má, tak co a v jakých termínech by se mělo podniknout k jejich likvidaci," řekl prezident.

Ruský premiér Michail Kasjanov vyjádřil politování nad tím, že se krize řeší bez schválení OSN. Přislíbil zároveň, že Rusko poskytne pomoc iráckým uprchlíkům a iráckému lidu. Na zasedání kabinetu Kasjanov vyzval k urychlenému rozmístění oddílů ministerstva pro mimořádné situace v zemích sousedících s Irákem.

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov označil válku za ohromnou chybu, která může poškodit mezinárodní vztahy a bezpečnost. USA se podle něj snaží udělat ze světa svou provincii

Francie je nespokojena s vojenskou akcí

V krátkém projevu k národu vyjádřil francouzský prezident Chirac, že došlo k vojenskému úderu bez mandátu OSN. Vyjádřil přitom přání, aby válka v Iráku trvala co nejkratší možnou dobu a aby především nevedla k humanitární katastrofě: "Ať už bude délka tohoto konfliktu jakákoliv, bude mít vážné důsledky pro budoucnost."

Čína věří v pokračování mírových jednání

Čína, která vysílala projev prezidenta Bushe v přímém přenosu, odmítla útok USA, podle Pekingu je porušením mezinárodních norem a ohrožuje světový mír i rozvoj."Vyzýváme zúčastněné země, aby přestaly používat sílu, zastavily vojenské akce. Irácká otázka se musí vrátit k politickému řešení v rámci OSN," řekl na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

 Peking věří, že mírové řešení krize je stále možné a bude o to usilovat, dodal mluvčí.

Německo bude situace konzultovat s Ruskem a Francií

Také německá vláda, která se snažila zabránit útoku, vyjádřila velké obavy z jednostranné akce USA. V tiskovém prohlášení s lítostí konstatovala, že ztroskotalo její společné úsilí s Francií a Ruskem o mírové odvrácení válečného konfliktu. Kancléř Gerhard Schröder je od časného rána ve svém úřadu a předpokládá se, že bude postoj i další kroky telefonicky konzultovat se svými partnery, prezidenty Francie a Ruska Jacquesem Chirakem a Vladimirem Putinem.

Spolupředsedkyně vládní strany Zelených Angelika Beerová, v jejíž formaci je klíčovým představitelem ministr zahraničí Joschka Fischer, označila válku za akt odporující mezinárodnímu právu. Vyzvala přitom k rozsáhlé humanitární pomoci Iráku.

Reklama

Související články

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Ceny ropy po útoku klesly

Světové ceny ropy zareagovaly na zahájení válečného konfliktu v Iráku prudkým poklesem. Klíčové termínové kontrakty si odečetly dalších asi pět procent...

Výběr článků

Načítám