Hlavní obsah

Při bombových útocích zahynulo v Bagdádu 42 lidí

BAGDÁD

Byť válka proti Saddámu Husajnovi oficiálně skončila a USA se pustily do obnovy zničeného Iráku, centrum Bagdádu připomíná válečnou zónu. Po nedělním útoku na hotel Rašíd otřásly v pondělí ráno centrem města další výbuchy, při kterých zahynuli 42 lidé. Jednomu atentátu se spojencům podařilo zabránit. Odpoledne otřásly Bagdádem další dvě exploze.

Foto: Milan Haluška
Článek

Zraněno bylo podle upřesněných informací 216 lidí. Pachateli útoků jsou zřejmě cizinci, řekl odpoledne na tiskové konferenci americký generál Mark Hertling. Mezi mrtvými je 26 civilistů a osm policistů, raněno bylo 65 policistů a zbytek jsou civilisté. Hertling útoky označil "nejen za kriminální, ale také za svatokrádežné činy".

Útoky následovaly ve dvacetiminutových intervalech. Cíli bylo bagdádské sídlo Mezinárodnímu výboru Červeného kříže a policejní stanice v metropoli. Útoku na jednu se podařilo zabránit a atentátníka zatknout. Podle všeho je muž Syřan. Při zatýkání křičel "Smrt irácké policii, Jste kolaboranti!"

Útoky jsou připisovány militantním islámským organizacím také proto, že Červený kříž je křesťanskou organizací.

Jako bomby použili sanitku

V sídle MVČK zahynulo podle agentury AP 12 osob, mezi nimiž jsou dva iráčtí strážci a zbytek zaměstnanci, kteří projížděli kolem v nákladním autě. MVČK, který v Iráku pomáhá 23 let, hlásí 15 raněných zaměstnanců a jeho vedení je útokem zdrceno. Nevylučuje další snížení počtu zahraničního personálu, který byl po červencovém útoku, při němž zahynul pracovník ze Srí Lanky, zredukován ze 100 na 30.

Nálož byla ukryta v irácké sanitce, která prorazila zátaras u sídla Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a vybuchla i s řidičem. "Jednalo se o sanitku iráckých nemocnic, která se řítila plnou rychlostí. Snažil jsem se ji bez úspěchu zastavit máváním rukama. Řidič zahynul a jeden z mých kolegů byl zraněn," řekl jeden ze strážců sídla MVČK Sabah Ihsá.

Terčem dalších tří výbuchů byly policejní stanice. U jedné ze stanic zahynulo osm osob, uvedl voják armády USA. Na místa explozí spěchaly sanitky, oblast kolem sídla MVČK uzavřeli američtí vojáci a vzdušnou kontrolu zajišťovaly vrtulníky americko- britské koalice.

Pokračování krvavého víkendu

Při nedělním útoku na bagdádský hotel Rašíd zahynul jeden americký plukovník a dalších 15 lidí bylo zraněno. Bez zranění vyvázl náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz.

Pumové útoky proti americkým jednotkám se stávají stále častější a jsou den ode dne lépe připravené. Představitelé Spojených států připouští, že nečekali, že útoky budou tak organizované.

Naposledy o víkendu udeřili Iráčané v neděli večer asi v 22:30 místního času (20:30 SEČ) na západním předměstí Bagdádu. Minometný útok stál život amerického příslušníka vojenské policie a dva další byli zraněni. Celkem za poslední 24 hodiny zahynuli v Bagdádu při různých incidentech 4 američtí vojáci.

George Bush: V Iráku zůstaneme, abychom nastolili demokracii

Když prezident George Bush přijímal v pondělí v Bílém domě amerického administrátora v Iráku Paula Bremera v reakci na útoky řekl: "Čím větší úspěchy zaznamenáme v terénu, tím víc budou teroristé reagovat." Dodal, že se Spojené státy se "neodchýlí" od svého úsilí nastolit v Iráku demokracii a že "široká většina" Iráčanů se vůči teroristům staví nepřátelsky.

Upozornil také, že Spojené státy i přes nejnovější krvavé útoky nemají v úmyslu z Iráku odejít. "Je v národním zájmu Spojených států, aby se zrodil demokratický Irák. Zůstaneme v této zemi, abychom tohoto cíle dosáhli," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Až 35 útoků denně na Američany v Iráku

Velitel vojenských sil Spojených států generál Ricardo Sanchez ve středu v Bagdádu uvedl, že Američané v Iráku denně čelí až 35 útokům. Nevyhnuli se jim přitom...

Výběr článků

Načítám