Hlavní obsah

Politici uvítali Saddámovo zatčení

EVROPA

Britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jacques Chirac i německý kancléř Gerhard Schröder uvítali v neděli odpoledne zprávu o zatčení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. K nim se přidali i ostatní státníci, včetně českého prezidenta Václava Klause.

Foto: Martina Pospíšilová
Článek

Jako první uvítal Saddámovo zadržení britský premiér Tony Blair. "Vítám s velkou radostí zatčení Saddáma Husajna minulou noc," řekl Blair, citovaný mluvčím svého úřadu. Tato zpráva "končí zlý sen o návratu k moci režimu Saddámu Husajna, (snu), který již dlouho sužoval irácký lid".

Britský premiér současně vzdal čest "práci koalice a tajných služeb, která umožnila toto zatčení". "Je to výborná zpráva pro irácký lid, jeho obavy jsou nyní u konce," dodal Blair s tím, že zatčení umožní soudit Saddáma iráckou justicí za zločiny proti iráckému lidu.

Prezident Spojených států George Bush prohlásil, že zadržený irácký diktátor Saddám Husajn bude čelit spravedlnosti a Iráčané se ho již nemusejí obávat. Současně ale zdůraznil, zejména směrem k americké veřejnosti, že válka proti terorismu není u konce.

"Už nikdy se nemusíte obávat nové vlády Saddáma Husajna," řekl Bush a dodal, že pro Iráčany je "doba temna a bolesti pryč" a nastává příležitost pro lepší živit. Američanům prezident vzkázal, že jde jen o další krok ve válce proti terorismu, ve které se postupuje od jednoho zadržení ke druhému, a Spojené státy budou ve válce pokračovat, dokud nezvítězí. Dodal, že zadržení Husajna neznamená konec násilí v Iráku. Bush také pochválil americkou zpravodajskou službu, že dokázala Saddáma chytit.

Francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, kterého citovala mluvčí Elysejského paláce, zatčení Saddáma Husajna ho potěšilo. "Je to hlavní událost, která by měla silně přispět k demokratizaci a stabilizaci Iráku," uvedla mluvčí. Německý kancléř Gerhard Schröder, který byl proti válce v Iráku, k zatčení Saddáma Husajna poblahopřál americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Politici: je to krok ke stabilitě

Zprávu přivítala australská vláda, která válku proti bývalému iráckému režimu rozhodně podporovala. "Zajetí (Saddáma Husajna) může od základu změnit situaci (v Iráku)," prohlásil ministr zahraničí Alexander Downer.

Španělská ministryně zahraničí Ana Palciová řekla: "Je to velký den pro lidstvo... Hrozný stín tohoto diktátora s krvavýma rukama se vytrácí." Španělská vláda podobně jako australská intervenci vedenou Američany významně podporovala. Japonský premiér Džuničiró Koizumi podle televize Fuji TV přivítal zatčení Saddáma Husajna jako "velkou věc".

Ke světovým politikům, kteří přivítali zatčení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, se připojil i český prezident Václav Klaus. "Prezident tuto zprávu dostal a věří, že nyní bude o to rychlejší proces konsolidace Iráku," uvedl jeho mluvčí Petr Hájek.

Český velitel: Zatčení situaci nezmění

Naděje politiků podněkud kalí názor odborníků. Podle nich se bezpečnostní situace v Iráku ani život obyvatel země po zatčení Husajna příliš nezmění. Předpokládá to i bývalý velitel české polní nemocnice v Basře Mojmír Mrva.

"Nemyslím si, že by teroristické protiamerické akce byly organizovány tak chabým způsobem, aby, když upadne hlava, se celý systém protiamerického odporu zhroutil naráz," řekl. Takové představy jsou podle něj naivní. Skutečná změna a vznik demokratického režimu v Iráku budou podle Mrvy možné pouze tehdy, když se podaří zvládnou tlak islámských fundamentalistů.

"Pokud bude pokračovat tlak ortodoxních šiítů, který tam proniká hlavně z Íránu, tak ti lidé budou pořád, neustále pod terorem," myslí si. Tlak na to, aby Američané z Iráku odešli, bude podle jeho názoru narůstat.

"Operací, které řídí stoupenci bývalého režimu, ubude, avšak odpor nekladou pouze oni," potvrdil jeho názor odborník na Irák v londýnském Royal United Services Institute Mustafa Alani. "Nedotkne se to těch arabských nebo iráckých bojovníků, kteří nejsou stoupenci Saddáma Husajna. Jejich akcí možná bude přibývat a jejich odpor získá ještě více nacionalistický rozměr."

Reklama

Související články

Saddám Husajn dopaden

Svržený irácký prezident Saddám Husajn byl v neděli dopaden v Iráku, v malém městě vzdáleném 50 kilometrů od rodného Tikrítu. Po poledni informaci potvrdil...

Husajna prý zradil někdo blízký

Informace o úkrytu Saddáma Husajna prý pocházela z blízkého okolí svrženého diktátora. Američanům ji prozradil člen Husajnovi blízké rodiny při výslechu...

Výběr článků

Načítám