Hlavní obsah

Pohřešovaný reportér ITN je mrtev

HALABDŽA/BASRA

Společnost ITN oznámila, že má důkazy, že její reportér Terry Lloyd, pohřešovaný od soboty s dalšími dvěma novináři na jihu Iráku, je mrtev. Jeho tělo se údajně nachází v Basře v nemocnici, jež zůstává pod iráckou kontrolou.

Foto: USZS MSK

Ilustrační fotorgrafie

Článek

Dva další členové jeho zpravodajského týmu, Fred Nerac a Hussein Osman, jsou nadále pohřešováni. Reportéři se dostali do palby v Iman Anas, zřejmě od koaličních vojsk, nedaleko jihoiráckého města Basra. Čtvrtý člen týmu, kameraman Daniel Demoustier, byl v incidentu zraněn. Později sdělil, že spatřil irácké sanitky sbírat zraněné a mrtvé.

Reportér ITN Terry Lloyd

Jeden z členů štábu, Daniel Demoustier, byl při palbě zraněn, ale podařilo se mu dostat do bezpečí. Neviděl ale, co se stalo s jeho kolegy. V současnosti o nich stále nejsou žádné zprávy, informovala britská BBC ještě v sobotu.

Terryho sedadlo bylo prázdné

"Viděli jsme hořící tanky, hořící nákladní vozy, přílby, mnoho známek těžkých bojů, zřejmě z předchozí noci. Ale vypadalo to, že oblast je pod kontrolou, takže jsme na naše auto připevnili velkou ceduli s nápisem televize," řekl Demoustier. Když minuli americké a britské pozice, Demoustier spatřil, že se blíží ozbrojení iráčtí vojáci, a proto otočil auto a ujížděl pryč. Poté na vůz byla spuštěna střelba.

"Skrčil jsem se dolů k podlaze, okenní tabulky vybuchovaly ve střelbě. V následujícím okamžiku jsem se ohlédl doprava, kde seděl kolega Terry Lloyd, ale dveře byly otevřené a on na sedadle nebyl," sdělil Demoustier. Sám přežil tím, že vyskočil z auta do příkopu těsně předtím, než explodovalo. "Uviděl jsem další novinářské auto, kolegy z listu Mail on Sunday, tak jsem běžel k jejich autu a ti mě dostali pryč," svěřil se Demoustier.

Na severu Iráku zahynul kameraman ABC

Pět lidí, včetně zahraničního novináře zahynulo a osm dalších osob bylo zraněno v sobotu při výbuchu bomby nastražené na silnici v severní části Iráku. Podle mediální organizace Reportéři bez hranic (RWB) byl zabitý novinář 39letý Paul Moran z Austrálie a pracoval pro americkou televizní síť ABC.

Jeden z novinářů, který byl útoku přítomen, soudí, že útok jednoznačně směřoval proti zahraničním zpravodajům, kterých se v místě výbuchu v danou chvíli nacházelo hodně. Další novinář neupřesněné národnosti je také mezi osmi zraněnými.

Z pumového útoku na severu Iráku podle agentury Reuters místní kurdské úřady viní radikální skupinu Ansar Islámíja, kterou Washington spojuje s teroristickou sítí al-Kajdá. Právě na velitelství této skupiny v severním Iráku v sobotu ráno zaútočily raketami americké jednotky. Útok si podle posledních bilancí vyžádal více než pět desítek obětí.

Novinář byl v této oblasti se skupinkou dalších žurnalistů, kteří přijeli udělat rozhovory s lidmi prchajícími ze Spojenými státy ostřelované oblasti. Dalšími oběťmi se stali jeden kurdský civilista a tři místní vojáci.

Novináři provázejí armády

Britské a americké síly při postupu na různých iráckých frontách doprovázejí desítky novinářů. Několik desítek žurnalistů zůstalo přímo v iráckém hlavním městě Bagdádu navzdory spojeneckému bombardování, jež má město přimět ke kapitulaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám