Hlavní obsah

Podle oficiálních výsledků zvítězili v iráckých volbách šíité

BAGDÁD

Podle oficiálních, ve čtvrtek zveřejněných výsledků v iráckých parlamentních volbách zvítězilo šíitské Sjednocené irácké spojenectví zaštítěné ajatolláhem Sistáním. Získalo 140 z 275 křesel. Druhá skončila kurdská koalice se 75 mandáty a na třetím místě umírnění šíité premiéra Ajáda Alávího se 40 poslanci.

Foto: Sebeobrana Praha

Modelovky vám pomohou připravit se na případné napadení

Článek

Do parlamentu se dostal i Turkmenský front či příznivci radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra nebo lidé prozatímního prezidenta Džavára. Definitivní výsledky odpovídají předběžným.

Nový parlament má působit deset měsíců do nových voleb na konci roku. Do té doby má především vypracovat ústavu a předložit ji na podzim obyvatelům ke schválení v referendu. Na své první nadcházející schůzi zákonodárci musejí zvolit svého předsedu, prezidenta a jeho dva viceprezidenty. Později mají schválit novou vládu.

Premiéra bude jmenovat prezident se svými zástupci, ale podle agentury AP rozhodne už předem o jeho jméně vítězné šíitské seskupení. To má svého kandidáta oznámit v pátek.

V Iráku bylo zadrženo na 20 rebelů, padli tři civilisté

Tři civilisté ve čtvrtek zahynuli při přestřelce mezi rebely a iráckými vojáky na jihu Bagdádu. Do nemocnice v Mahmúdii bylo převezeno dalších pět zraněných. Koaliční vojska tam pronásledovaly povstalce.

Zdroje v irácké armády potvrdily, že koaliční vojska v oblasti podnikají operaci proti rebelům. Účastní se jich 600 iráckých vojáků a 400 amerických, které podporují  vrtulníky. Vojákům se do čtvrtečního rána údajně podařilo zadržet 19 podezřelých povstalců.

Podle mluvčího premiéra Alávího při operacích v Bagdádu a Mosúlu zajištěno dalších osm rebelů. Tři z nich byli dopadeni v Bagdádu v tajném skladu zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám