Hlavní obsah

Po těžké noci další útok na Bagdád

BAGDÁD

Bagdád zažil v noci zatím nejtěžší bombardování, které trvalo až do rozednění. Centrální velitelství spojenců ohlásilo, že se mu podařilo zničit komunikační, velitelská a kontrolní střediska v Bagdádu. Podle iráckého ministra informací Saháfa si nálety vyžádaly 7 mrtvých a 92 zraněných. Při dalším raketovém útoku v 10:30 zahynulo minimálně 8 lidí.

Článek

Podle svědků, které citovala agentura AFP, dvě rakety prý ve čtvrti Mansúr zcela zničily jeden dům a těžce poškodily tři další. Z trosek bylo vyproštěno osm těl, dalších 33 lidí bylo zraněno. To jsou ty inteligentní americké bomby," komentoval explozi jeden z chlapců, kteří se účastnili záchranářských prací.

Nejtěžší noc

"Spojenecké letecké síly a střely s plochou dráhou letu Tomahawk zlikvidovaly během noci komunikační, velitelské a kontrolní prostředky v iráckém hlavním městě," cituje agentura AP Charlese Owense, mluvčího velitelství amerických a britských jednotek v Perském zálivu.

Nálety, jimž se snažila zabránit sporadická irácká protivzdušná obrana, se soustředily na oblast v blízkosti klíčových vládních budov včetně ministerstva informací, plánování a zahraničních věcí. "Byla to jedna z nejtěžších nocí, jaké jsme zatím zažili," uváděla zpravodajka agentury Reuters z Bagdádu. "Výbuchy jako by přicházely ze všech stran, ale hlavně ze západu," dodává.

Prezidentský palác As-Salám, který byl zasažený už minulý týden při bombardování, dnes v noci poškodila další střela. Při náletech byly poprvé použity 4 500 liber těžké pumy pro ničení bunkrů GBU 37. Dvě shodil neviditelný strategický bombardér B-2 .

Útok na telefonní ústřednu

Centrální velitelství uvedlo, že B-2 "zaútočila na hlavní iráckou telekomunikační centrálu", která se nachází na východním břehu řeky v centru města. Irácké telekomunikační centrum, které spravuje telefonní linky, po zásahu vzplanulo. "Utahujeme oprátku okolo Saddáma," řekl CNN plukovník Tom Bright, který velí americké námořní pěchotě v operaci. "Jdeme po něm z jihu, ze severu a ze západu... Saddám by se měl strachovat."

Pevnost Bagdád

Irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad očekává, že koaliční síly obklíčí Bagdád do pěti až 10 dnů. Pak ale budou muset přejít k bojům v ulicích velkoměsta, varoval. "Své (hlavní) obranné linie jsme vytvořili v Bagdádu. Nebude překvapením, že za pět až deset dnů budou s to obklíčit všechny naše pozice v Bagdádu. Jsou toho schopní," řekl ministr.

"Bagdád zůstane pro Američany a Brity nedobytný, dokud jeho obyvatelé budou naživu," uvedl. Na otázku, zda očekává pouliční boje v Bagdádu, prohlásil: "Rozhodně."

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve čtvrtek uvedl, že americké jednotky oblehnou irácké hlavní město a budou doufat, že tam odpůrci iráckého prezidenta Saddáma Husajna povstanou. Připomněl, že tam žije řada šíitů: "Jsou utlačováni a v současné době nám v Basře pomáhají."

Rumsfeld také řekl, že USA a jejich spojenci přistoupí v Iráku jen na naprosté vítězství. "Nebude žádné příměří," řekl. "Skončí to tehdy, až režim nebude existovat."

V pátek odpoledne agentura Reuters citovala zdroj z britského ministerstva obrany, že americké jednotky mohou během několika dní obklíčit Bagdád, ale nemají "dostatek sil" nezbytných pro boj v ulicích města. Zdroj rovněž poukázal na to, že zkušenosti z bojů v jihoiráckém přístavu Basra ukazují, že dobýt Bagdád bude velmi obtížné, proto USA mají z bojů v ulicích města obavy.

Velká bitva u Nadžáfu

Američtí vojáci ze 7. kavalerie s podporou tanků, dělostřelectva a letectva svedli v noci další několikahodinovou bitvu s 1 500 iráckých vojáků v blízkosti města Nadžáf v centrální části Iráku, vzdáleném 160 kilometrů od Bagdádu.

Na pomoc proti postupující koloně iráckých posil, jež podle některých informací čítala na tisíc vozidel, museli povolat leteckou podporu, kterou poskytly strategické bombardéry B-52. Seržant Todd Woodhall jejich přílet komentoval slovy: "Byly požehnáním, ale byly zatraceně hlučné a zatraceně blízko."

Představitelé spojeneckého centrálního velitelství v Kataru přitom přísun iráckých posil, o němž se první informace objevily už v úterý, popírali.

Boje v okolí Nadžáfu trvají již 72 hodin. Irácký ministr obrany Sultán Haším Ahmed uvedl, že se americké síly pokusily obklíčit Nadžáf, ale neuspěly, když utrpěly velké ztráty.

Při bombardování Nadžáfu podle iráckého ministra informací Saháfa zahynulo 26 civilistů a 60 lidí tam bylo zraněno.

Podle amerických velitelů jednotky postupující na sever čeká během následujících 48 až 72 hodin další velká bitva v blízkosti šíitského svatého města Karbalá. V jeho okolí se podle nich rozmístila irácká brigáda o 6000 mužích.

Směr Bagdád

Po několika dnech bojů americká námořní pěchota zabezpečila klíčový most přes řeku Eufrat. Ten iráčtí technici napěchovali výbušninou, avšak vyhodit do povětří se jim ho nepodařilo.

Námořní pěchota čistí silnici severně od města Násiríja, aby zde mohl projet obrovský vojenský konvoj. Po intenzivních bojích zůstalo na silnici mnoho zničených iráckých vozů.

Tisková agentura Reuters ve čtvrtek  večer oznámila, že americké jednotky ze 101. vzdušné divize vstoupily do Iráku z Kuvajtu.

Na letišti v Haríru výsadek upravoval ranveje, aby na nich mohla přistávat transportní letadla C-130 Hercules a C-17, která mají dopravit jednotkám těžkou techniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám