Hlavní obsah

Osm let vězení za týrání vězňů v Abú Ghrajb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Záložník americké armády Ivan Frederick (38) byl ve čtvrtek v Bagdádu odsouzen k osmi letům vězení za fyzické a sexuální týrání Iráčanů ve vězení Abú Ghrajb. Už před tím ho Pentagon degradoval a propustil z armády.

Foto: Jiří Smutný

Oprava závady v Masarykově ulici

Článek

Soudce James Pohl vynesl rozsudek den poté, co Frederick přiznal vinu v pěti bodech obžaloby. Mimo jiné se díval na vězně, které byli pohrůžkami přinucení k veřejné masturbaci.

Jeden ze snímků ho také zachycuje, jak šlape po hromadě spoutaných Iráčanů. Údajně rovněž připevňoval na končetiny vězňů elektrické dráty. Dále jim vyhrožoval, že pokud spadnou z krabice, na níž stáli, zapne elektrický proud.

"Je to dospělý muž, schopný rozlišovat mezi dobrým a špatným. Je tedy za své činy zodpovědný," uvedl prokurátor major Michael Holley. "Jak dlouho se musíte učit, že nucení muže k masturbaci je špatné?" ptal se poroty.

Další soudy brzy

Frederick byl kvůli týrání v Abú Ghrajbu obžalován spolu se šesti kolegy. Byl mezi nimi s hodností rotného služebně nejvýše postavený.

Jeho obhájce Gary Myers uvedl, že se proti "velmi přísnému" rozsudku za klienta odvolá. "Potrestejme ho. Ale musíme si uvědomit, že nejednal sám za sebe, jednal jako součást v kolektivu," připomněl právník.

Další z šestice obviněných: seržant Javal Davi s specialista Charles Graner - stanou před soudem ještě tento týdne. Mezi obviněnými není žádný důstojník.

Odvolání velitelky

Americká armáda ihne dpo vypuknutí skandálu odvolala z funkce generálku Janis Karpinskou, jež velela americkým věznicím v Iráku.

Ta řekla, že armádní velení se snaží krýt tajné služby, které mají na skandálu hlavní podíl a jejichž agenti dosud v Abú Ghrajbu i jiných věznicích pracují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám