Hlavní obsah

O irácké ústavě se bude hlasovat podle původních pravidel

BAGDÁD/PRAHA

Irácký parlament ve středu zrušil nová v neděli přijatá pravidla pro interpretaci výsledků nadcházejícího referenda o ústavě, o níž se bude hlasovat 15. října. Poměrem 119:28 hlasům obnovil původní výklad, který ovšem může ztížit přijetí textu. Proti novému výkladu se ohradila i OSN.

Článek

V neděli se šíité a Kurdové domluvili na nové interpretaci textu. Podle nich ústava neprojde jenom v případě, že "ne" řeknou dvě třetiny registrovaných voličů ve třech z osmnácti iráckých provincií, a ne dvě třetiny z těch, kteří hlasovali. To by v případě očekávané neúčastni sunnitů umožnilo dokument snáze přijmout.

Nedělní rozhodnutí, které přišlo překvapivě, protože o ústavě neměl parlament jednat, ostře napadli sunnité a pohrozili bojkotem referenda. OSN nedělní změnu označila za krok, který je v rozporu s mezinárodními zvyklostmi. V New Yorku mluvčí OSN Stephnae Dujarric řekl: "Je naší povinností dát najevo, když proces neodpovídá mezinárodním volebním standardům."

Prezident Talabání nový výklad obhajoval

V Praze prezident Džalál Talabání na briefingu v sídle Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda obhajoval nedělní změnu: "Právo odmítnout ústavu mají dvě třetiny populace, ne dvě třetiny voličů. Odpovídá to zákonu," řekl.

Sunnitští představitelé s textem nesouhlasí a vyzývají sunnity, aby jej odmítli. Ústava podle nich neobsahuje dostatečnou brzdu bránící rozdělení Iráku podle náboženských a etnických linií. Sunnité by se po rozpadu ocitli v oblasti, kde nejsou význačná naleziště ropy. Prosazují proto tvrdší klauzule pro zachování územní celistvosti Iráku a chtějí také více zdůraznit  jeho arabský charakter.

Talabání, který je Kurd, se rozpadu nebojí. V Praze řekl, že nezávislý Kurdistán podle něj nyní nemá šanci přežít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám