Hlavní obsah

Koalice v Iráku přečkala nejtragičtější měsíc

– BAGDÁD

Série krvavých útoků v Iráku si jen o víkendu vyžádala 14 obětí. O život přišli dva Američané, sedm agentů španělské rozvědky, dva japonští diplomaté, dva jihokorejští podnikatelé a kolumbijský obchodník. Vyvrcholil tak nejkrvavější měsíc pro koalici od konce velkých bojových operací v květnu. V listopadu zahynulo 106 koaličních vojáků.

Foto: Jaroslav Blažek

Většina účastníků pochodu u pomníčku z roku 1852

Článek

Dva zabití Japonci - pětačtyřicetiletý Kacuhiko Oku (45) a Masamori Inoue (30) - cestovali do Tikrítu na konferenci o pomoci při rekonstrukci Iráku. Jsou prvními japonskými oběťmi v Iráku. Pachatelé zaútočili na auto diplomatů z úkrytu. Řidič, který nebyl japonským občanem, byl při střelbě těžce zraněn a musel být převezen do nemocnice v Tikrítu. Japonské velvyslanectví identifikovalo auto i obě mrtvá těla. I ta jsou v tikrítské nemocnici.

Premiér Džuničiró Koizumi ujistil, že Tokio svou politiku kvůli terorismu nevzdá. "Japonsko má odpovědnost při humanitární a rekonstrukční pomoci v Iráku," řekl. "Nezměníme naši politiku a nevzdáme se kvůli terorismu," ubezpečil.

Japonsko je klíčovým spojencem USA v Asii. Koizumi ale váhá, zda má do Iráku vyslat jednotky, neboť neustávající útoky na vojska v Iráku snížily podporu veřejnosti tomuto kroku. Japonský parlament schválil vyslání pozemních jednotek do Iráku v červenci s tím, že budou sloužit v "nebojových oblastech". Oponenti premiéra tvrdí, že takové oblasti v Iráku nejsou.

Tragický listopad

Dva američtí vojáci přišli v sobotu o život při útoku na jejich konvoj nedaleko syrské hranice. Podle americké armády byla jejich skupina zasažena střelami z raketového granátometu a palbou z automatických zbraní asi 300 kilometrů severozápadně od Bagdádu.

Počet obětí mezi americkými vojáky v Iráku v průběhu listopadu tak stoupl na 79, což je nejvíce mrtvých Američanů za jediný měsíc od zahájení války 20. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám