Hlavní obsah

Když v Bagdádu strhávali sochu, Husajn byl prý nedaleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ/WASHINGTON

Videonahrávku z 9. dubna, na níž je údajně zachycen Saddám Husajn v ulicích Bagdádu v davu nadšených Iráčanů, odvysílala v pátek televize Abú Zabí a vzápětí i CNN. Záběry prý pocházejí ze stejného dne, kdy o pár kilometrů dál jiný dav za pomoci amerického tanku strhával Husajnovu sochu na centrálním náměstí.

Foto: Václav Štraub

První mládě čápa jihoamerického narozené v ČR.

Článek

Na videu, které mělo být pořízeno po vstupu amerických jednotek do irácké metropole, byl Saddám obklopen davem svých nadšených příznivců. Někdejší irácký prezident měl na sobě baret a vojenskou uniformu, na krku silný zlatý řetízek.

Shromáždění, z nichž někteří třímají automatické pušky AK-47, ho pozdravovali, a poté ho vyzdvihli na jedno z aut. Vedle domnělého iráckého vůdce byl vidět muž, který se podobal jeho mladšímu synovi Kusajovi.

Opodál strhávali sochu

V pozadí se zdvihal oblak prachu, který však mohl být i kouřem z budov po americkém bombardování, píše agentura AP. Podle člověka, který televizní stanici Spojených arabských emirátů Abú Zabí nahrávku předal, byl záznam pořízen v bagdádské čtvrti Adamíja 9. dubna. Devátý duben vešel do historie jako den, kdy dav Iráčanů s pomocí příslušníků amerického námořnictva svrhl na hlavním bagdádském náměstí 12metrovou Saddámovu sochu.

Záběry svědčí o tom, že existovaly části Bagdádu, které ten den ještě nebyly v amerických rukou a že v nich nadále byli přítomni příslušníci iráckých bezpečnostních oddílů, prohlásila televize Spojených arabských emirátů.

Saddám byl v minulosti znám využíváním dvojníků. Muž na scéně je mu podobný, vypadá však menší a drobnější než irácký prezident, soudí agentura AP. Záběry jsou natočené z dálky. Mluvčí velení americké armády v Kataru odmítl pravost nahrávky komentovat. Mluvčí Bílého domu později řekla: "Nevíme, jaký je osud Saddáma Husajna."

Následoval desetiminutový projev

Televize Abú Zabí odvysílala později také zvukový záznam domnělého projevu Saddáma Husajna z 9. dubna, v němž irácký vůdce apeluje na veřejnost, aby odolávala "americké invazi". "Nezáleží na tom, jak dlouho budeme čekat vítězství, na délce trvání okupace ani na způsobech boje. Svoboda lidu je nejdůležitější," řekl údajný irácký prezident ve své řeči dva dny po americkém bombardování, které ho mělo připravit o život.

"Jsme odhodláni se bránit...a věříme v konečný úspěch. Agresoři bývají vždy poraženi," uvedl Saddám. "Ten, jehož víra a srdce jsou otřeseny..., by se měl upamatovat, že těžké časy vyžadují trpělivost," poznamenal dále. Reportér televize Abú Zabí poukázal na to, že Saddámův projev postrádal aroganci, kterou se irácký vůdce v minulosti vyznačoval, a charakterizoval ho jako "řeč na rozloučenou".

Televize odvysílala 10minutový projev celý se Saddámovým portrétem na obrazovce. Televizní stanice nesdělila, zda nahrávka pochází ze stejného zdroje jako video, ani jakým způsobem ji získala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám