Hlavní obsah

Jessica se stala obětí kolize vozů

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejslavnější voják americké invaze do Iráku - dvacetiletá Jessica Lynchová nepadla 23. března do iráckého zajetí při houževnatém odporu proti iráckým vojákům, jichž řadu zastřelila, jak to zpočátku líčily americké zdroje. Stalo se tak po srážce jejího vozu s převráceným americkým vojenským náklaďákem.

Foto: Promo fotografie

Jaromír Hnilica

Článek

K tomuto závěru došel list The Washington Post (WP), který se pokusil sestavit její skutečný příběh na základě informací z armádního šetření i svědectví Iráčanů. Osudná srážka se udála při zběsilé honičce ve městě Násiríja, v jehož ulicích podpůrná týlová jednotka Jessiky zabloudila a ocitla se v křížové irácké palbě. "Lynchová se snažila střílet ze své zbraně, ale ta se podle armádních činitelů obeznámených s vyšetřováním zasekla," napsal list WP. "Nezabila žádné Iráčany. Nebyla ani střelena, ani ztlučena, uvedli."

Když se pětitunový tahač, v němž jela, rozbil, vzal ji a několik dalších vojáků velitel do svého terénního vozu. Plnou rychlostí se snažili uniknout iráckým střelám. Boční zásah z granátometu však vozidlo vrhl proti jejich vlastnímu nákladnímu vozu.

Velitel a další ve vozidle byli mrtví na místě. Přežila Jessica a její přítelkyně, která však krátce nato v irácké vojenské nemocnici zemřela. Jessica měla četné zlomeniny na nohou a rukou a zranění páteře. Po prvním ošetření byla převezena do civilní násiríjské nemocnice, odkud ji 1. dubna evakuovalo americké komando.

Ze zajetí si Jessica nic nepamatuje

Srážka se odehrála kolem sedmé ráno, kdy jednotka Jessiky po 60 hodinách bez spánku marně doháněla hlavní kolonu 3. obrněné divize spěchající na Bagdád.

Poznatky WP potvrzují také dřívější svědectví iráckého lékaře, jenž se o Jessiku staral, že rozsah záchranné operace amerického komanda nebyl úměrný situaci: iráčtí vojáci totiž nemocnici a město opustili téměř den před tím.

Jessika se již asi 70 dní léčí ve vojenské nemocnici Walter Reed Army Medical Center u Washingtonu. Leží v soukromé místnosti na konci chodby nejvyššího patra a dveře střeží vojenský policista. Denně cvičí chůzi - podle listu WP trpí jak bolestmi, tak psychickým traumatem. Rodina uvádí, že z toho, jak padla do zajetí, si nic nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Zachraňte vojína Lynchovou

Americké televizní společnosti se přou o práva na příběh zachráněné vojačky Jessicy Lynchové, která se dostala do iráckého zajetí a byla zachráněna...

Výběr článků

Načítám