Hlavní obsah

Jedenáct mrtvých po střelbě v pekařství v Bagdádu

BAGDÁD/MOSÚL

Jedenáct osob zahynulo pátek v Bagdádu, když skupina ozbrojenců zahájila palbu v místním pekařství. Mezi mrtvými jsou zejména zaměstnanci firmy. Při útoku zemřel ale i desetiletý chlapec. Do Iráku nečekaně přiletěl americký ministr obrany Donald Rumsfeld.

Foto: Dana Ehlová

Mezi pozoruhodnosti Karnaku patří velká socha faraona Ramsese II., na níž se faraon nechal vyobrazit i se svou manželkou Nefertiti.

Článek

"Je to rozhodně kriminální čin," uvedl na místě útoku irácký podplukovník Alí Husejn.

Útok v Bagdádu proběhl rychle. Ozbrojení muži přijeli na místo ve dvou automobilech. Vtrhli do pekařství a zahájili palbu.

Důvod útoku a ani totožnost pachatelů zatím nejsou známy.

Rumsfeld přiletěl do Iráku

Do Iráku v pátek nad ránem nečekaně přiletěl americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Přistál na americké základně v Mosúlu. Shromážděným americkým vojákům slíbil, že budou moci z Iráku odejít, jakmile si budou Iráčané schopni zajistit svou bezpečnost.

Úkolem americké armády v Iráku podle něj nyní je připravit irácké jednotky na převzetí bezpečnostních úkolů: "Nemůžeme od nich očekávat, že si budou hned počínat jako váleční veteráni, ale jednou tomu tak bude. Bude tomu tak muset být, jelikož odboj musejí porazit Iráčané. Je to jejich země, jejich odpovědnost a jejich povinnost."

Iráčtí vojáci a policisté jsou nejčastějšími terči útoků odboje. Jen tento týden jich při atentátech v Bagdádu, Bákubě a Mosulu zahynulo skoro padesát.

Rumsfeld byl v Iráku už sedmkrát, naposledy loni o Vánocích.

Reklama

Výběr článků

Načítám