Hlavní obsah

Japonci stále v zajetí s novým ultimátem

– BAGDÁD

Třem uneseným Japoncům stále hrozí upálení. Podle televize Al-Džazíra totiž iráčtí povstalci v neděli zopakovali výhrůžky adresované japonské vládě. Dali jí další čtyřiadvacetihodinové ultimátum ke stažení sil z Iráku, jinak usmrtí prvního z Japonců. Po dalších 12 hodinách pak prý zabijí i zbývající dva.

Foto: Plzeňský Prazdroj

V Plzeňském Prazdroji vozí návštěvníky nový ekologický autobus

Článek

Předseda Ligy na obranu lidských práv Iráčanů Mizhar Dulájmí, který se označil za prostředníka rebelů, řekl podle DPA, že tato lhůta je konečná a nebude se již dále prodlužovat.

Zároveň vyzval vysokého představitele japonského ministerstva zahraničí, který včera přicestoval do Jordánska, aby přijel do Fallúdži "a na vlastní oči viděl masakry spáchané americkou námořní pěchotou na iráckém lidu". Kromě stažení japonských vojáků povstalci také požadují omluvu iráckému obyvatelstvu.

Včera se objevila zpráva, že zadržovaní muži a jedna žena budou do 24 hodin propuštěni, ačkoliv japonská vláda nechtěla věznitelům ustoupit.

Život si naopak zachránil sedmatřicetiletý britský občan, kterého tento týden unesli iráčtí ozbrojenci v Nasíríji na jihu Iráku. Únosci jej dnes propustili na svobodu. Sdělení televize Al-Džazíra vzápětí potvrdilo britské ministerstvo zahraničí.

Gary Teeley, který se ocitl v zajetí před šesti dny v oblasti obývané převážně šíity, byl předán úřadům koalice a následně převezen na vojenskou základnu. Podle Al-Džazíry napomohly k jeho osvobození místní arabské kmeny.

Obyvatelé Fallúdži prchají z města

Vyjednané dvanáctihodinové příměří mezi sunnitskými povstalci a americkými vojáky využívají obyvatelé Fallúdži k útěku z města. Podle iráckého Červeného půlměsíce od pátku odešlo už 5000 rodin. Humanitární pracovníci proto chtějí v bezpečné vzdálenosti  od města pro ně postavit stanový tábor.

Pomoci se chystá Mezinárodní výbor Červeného kříže a Světová zdravotnická organizace.

Podle agentury Reuters bylo tento týden při bojích o Fallúdžu zabito více než 600 Iráčanů.

Příměří potrvá jen do večera

Obléhání Fallúdži bylo v neděli ráno přerušeno. Ve městě panuje relativní klid a střelba se ozývá pouze ojediněle.

CNN s odvoláním na vysokého činitele irácké Muslimské strany sdělila, že vyjednané příměří platí od osmi hodin ráno SELČ a během následujících hodin budou vyjednavači projednávat jeho detaily. Rozhovorů se účastní i zástupci irácké vládní rady, kteří přijeli jako členové pětatřicetileté delegace.

Mluvčí americké armády Mark Kimmit podmínil stažení vojáků americké námořní pěchoty včera posílených o další pluk tím, že povstalci z Fallúdži vydají viníky masakru, při němž 31. března zahynuli čtyři američtí civilisté. Zároveň po nich požaduje, aby se vzdali extremistické činnosti.

Spojenci nabízí Sadrovi svobodu

Také šíitové až do dnešního večera přerušili boje. Důvodem je svátek připomínající smrt imáma Husajna, k jehož hrobu v Karbale se sjíždějí statisíce věřících. Irácká vládní rada při vyjednávání o konci bojů v Iráku navrhla koalici, že šíité složí zbraně výměnou za slib, že jejich vůdce Muktada Sadr nebude zatčen. Podle koaličních zdrojů, které citovala agentura Reuters, je civilní správce Iráku Paul Bremer návrhu nakloněn.

Na Sadra je vydán zatykač za jeho údajnou spoluúčast na vraždě umírněného šíitského duchovního Abdal Madžída Chújího. Sadr řekl, že koaličním vojákům se nikdy nepodaří ho zatknout a že raději zemře jako mučedník. Podle všeho se skrývá v Nadžafu. Žádá odchod koaličních vojsk z Iráku.

Američané přišli o vrtulník

V jiných částech země však boje pokračují. V sunnitské části Bagdádu byla ráno slyšet střelba a podle agentury Reuters stoupá dým z míst nedaleko opevněné zelené zóny. Kolem 9. hodiny SELČ pak neznámí ozbrojenci sestřelili americký vrtulník, jak CNN potvrdil nejmenovaný vojenský zdroj. Spojenecké vojenské zdroje později potvrdily, že při útoku zahynula oba členové posádky.

Němci jsou prý mrtví

Německé úřady dnes částečně potvrdily zprávu britského listu The Sunday Telegraph, která tvrdí, že dva Němci pohřešovaní v Iráku jsou mrtví. Noviny jako důkaz otiskly fotografii dvou zkrvavených těl, o nichž tvrdí, že jde právě o zmizelé německé strážné. Muži jsou pohřešovaní od středy, kdy byl jejich konvoj směřující z Jordánska do Bagdádu ze zálohy přepaden.

Mluvčí ministerstva zahraničí v Berlíně připustila, že oba strážní "jsou s největší pravděpodobností mrtví".

Generální tajemník OSN Kofi Annan vydal v noci na dnešek prohlášení, ve kterém se svěřil s obavami o vývoj Iráku. Kritizoval také stále rostoucí počet obětí mezi civilisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice ztratila dvě irácká města

Koalice ve čtvrtek v Iráku ztratila kontrolu nad městy Nadžaf a Kút. Ve Fallúdži pokračují těžké boje, které si od pondělka vyžádaly na irácké straně nejmíň...

Výběr článků

Načítám