Hlavní obsah

Italská zpráva zpochybní verzi USA v kauze Sgrenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/WASHINGTON

Italské úřady v pondělí zveřejní zprávu popisující jejich verzi zabití agenta Nicoly Calipariho. Ten byl letos v březnu zastřelen americkými vojáky při osvobozování novinářky Guiliany Sgrenové. Pentagon pochybení svých podřízených minulý týden odmítl.

Článek

Obsah italské zprávy není zatím znám. Podle zdrojů blízkým tamní armádě jsou v ní ale údaje "o manipulaci s fakty na místě neštěstí", kterých se měli dopustit Američané.

Itálie zpochybní verzi Pentagonu

Řím minulý týden ostře odmítl verzi Washingtonu, podle níž američtí vojáci v Iráku jednali podle platných pokynů a nenesou na smrti Calipariho a zranění Sgrenové žádnou vinu. [celá zpráva

Nyní Italové rozeberou zprávu vypracovanou Pentagonem bod po bodu a zpochybní podle zdrojů objektivitu vyšetřování vedené armádou USA. Nesouhlasí mimo jiné s tím, že Američané bránili kontrolní stanoviště, kde k incidentu došlo.

Řím tvrdí, že střelbu na italský automobil zahájily 4. března nedaleko mezinárodního letiště v Bagdádu hned tři jednotky. Výzva k zastavení vozidla přitom přišla jen tři vteřiny před prvním výstřelem. Armáda USA údajně navíc o osvobození Sgrenové věděla několik hodin před jejím plánovaným odletem ze země. [celá zpráva] Pentagon vše popírá.

Pentagon doběhl student

Pentagon koncem minulého týdne vyšetřovací 40stránkovou zprávu o incidentu zveřejnil v cenzurované verzi na svých stránkách. Řecký student na univerzitě v Bologni však v neděli zjistil, že opakovaným klikáním myší na zatajená místa se informace objeví.

Svým důvtipem se tak dostal ke jménům amerických vojáků, kteří na italský automobil stříleli, a jejich hodnostem; ale i k doloženým pochybením americké armády během komunikace s Italy.

Student údaje následně předal italským deníkům, které je v celém znění zveřejnily na svých webech. 

Berlusconi chce mluvit s Bushem

Italský premiér Silvio Berlusconi v sobotu oznámil, že chce hovořit s americkým prezidentem Georgem W. Bushem o kauze důstojníka italské služby Nicoly Calipariho.

Reagoval tak na oznámení amerického divizního generála Petera Vangjela v sobotu v Bagdádu, že vojáci "postupovali korektně podle služebních předpisů", jejich postup nebude mít pro ně žádné následky a že tímto konstatováním "je případ pro americkou armádu vyřízen".

Původně bylo plánováno vydat v pátek společnou americkoitalskou závěrečnou zprávu, ale na ní se vlády neshodly.

Vysvobození s tragickým koncem

Novinářka Giuliana Sgrenová byla unesena nedaleko Bagdádu letos 4. února. [celá zpráva] Italské zpravodajské službě se podařilo radikály kontaktovat a přimět je k propuštění rukojmí. Záchranné misi velel agent Nicola Calipari. 

Při odletu z Iráku na vůz s Italy zahájili střelbu američtí vojáci. Calipari chránil Sgrenovou vlastním tělem a na místě incidentu zemřel. Novinářka byla zraněná.

Dvojí pohled na věc

  • Americká verze: Automobil se ve velké rychlosti přiblížil ke kontrolnímu stanovišti. Američtí vojáci se snažili vozidlo zastavit, mj. výstražnými světly, gesty a varovnými výstřely do vzduchu. Řidič však na varovné signály nereagoval.
  • Italská verze: Italové předem informovali americkou armádu, že vysvobodili novinářku Sgrenovou. Zároveň oznámil přesnou trasu jejího převozu. Řidič zastavil poté, co uviděl světelnou signalizaci. V momentě zastavení automobilu se ozvala střelba. Ta trvala 10 až 15 vteřin.

Zdroj BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám