Hlavní obsah

Írán uzavřel své hranice, první uprchlíci dorazili do Jordánska

ČTK, Lenka Hloušková, IRNA
TEHERÁN, RUVAJŠÍD

Írán těsně po zahájení amerických útoků na Irák uzavřel neprodyšně hranice. Teherán však zároveň uvedl, že až se dají do pohybu masy uprchlíků, nabídne jim bezpečné zázemí, ovšem mimo své území. Informovala o tom zdejší tisková agentura IRNA.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeňské náměstí se v pátek 13. května změní v hokejový kotel. Plzeňané sem přijdou na velkoplošnou projekci hokejového zápasu Česko - Švédsko.

Článek

Írán uzavřel území na základě rozhodnutí ministerstva vnitra, které tak učinilo z bezpečnostních důvodů. V době uzávěrky oblastí se prý na obzoru nepohybovali žádní uprchlíci. Teherán plánuje, že případní běženci budou soustředěni sice v blízkosti íránských hranic, ne však bezprostředně na íránském území. Zdejší vláda očekává, že v souvislosti s útokem se dá do pohybu od 500 tisíc do 1,2 miliónu osob.

V regionu proto již několik týdnů pracuje přes 20 neziskových a humanitárních organizací, které se připravují na první vlnu zoufalých lidí utíkajících před válkou. Pomoc civilistům již ohlásila i OSN, která na záchranou akci chce vyčlenit kolem 15 miliónů dolarů (asi 450 mil.Kč).

První uprchlíci v Jordánsku

První skupina asi 30 súdánských pracovníků z Bagdádu dorazila do vznikajících táborů pro uprchlíky v Ruvajšídu, ležícím asi 60 kilometrů od irácko-jordánských hranic. Dalších 250 uprchlíků do něj směřuje.

Čtyři hodiny před zahájením amerického útoku opustil Bagdád také Abú Ísá Muhammad. V irácké metropoli žil 15 let a měl tam dva obchody. Ty ale dnes v noci zavřel, sebral svou manželku, dva syny, tři dcery a švagrovou a vydal se na cestu do Jordánska. "Co jsem měl dělat? Uvnitř Iráku jsme měli strach," říká.

O zřízení dvou táborů pro uprchlíky rozhodla jordánská vláda. Jeden má poskytnout útočiště Iráčanům a druhý uprchlíkům ze třetích zemí. Kapacita každého z táborů má dosáhnout 10 000 lidí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) potvrdil, že vyčlenil jeden milion dolarů na pomoc jordánské vládě, která bude muset patrně čelit vlně žadatelů o azyl.

Ostrá reakce Iránu

Teherán dnes ostře napadl americký útok se slovy, že jde "o neomluvitelnou a nezákonnou" akci. "Naše země se do konfliktu nezapojí. Nepodpoří ani Washington, ani Bagdád," uvedl za vládu týž den ministr zahraničí Kamál Charrází.

"Začala 3. světová válka, jež se odehrává ve zvláště citlivé oblasti - na Blízkém Východě. Začala bez ohledu na přání OSN a sleduje jen americké cíle, jimž chybí jakákoli touha po společném vnímání světa. Konflikt zničí desetiletí vyjednávání mezi jednotlivými státy a vládami snažícími se region stabilizovat pro potřeby bezpečnosti a míru," dodal Charrází.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák zapálil ropné vrty na jihu země

Na jihu Iráku hoří tři ropné vrty. Informaci přineslo nezávisle na sobě americké námořnictvo a arabská televizní stanice al-Arabija. Také americký ministr...

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Výběr článků

Načítám