Hlavní obsah

Irák zapálil ropné vrty na jihu země

CNN, Novinky, DPA, ČTK, Lenka Hloušková
BAGDÁD

Na jihu Iráku hoří tři ropné vrty. Informaci přineslo nezávisle na sobě americké námořnictvo a arabská televizní stanice al-Arabija. Také americký ministr obrany Donald Rumsfeld potvrdil, že Irák "mohl zapálit tři až čtyři ropné vrty". Irácký ministr ropného průmyslu Muhammad Rašíd ale vše okamžitě popřel a označil za "komplot" proti Bagdádu.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Malenovice ve Zlíně

Článek

"Zpráva, jíž se okamžitě chopily celosvětové sdělovací prostředky, je pouhým výplodem amerických banditů, další bod jejich matení a lhaní," řekl Rašíd pro tiskovou agenturu Reuters.

Požár potvrdilo několik zdrojů

Tři údajně hořící vrty leží v oblasti Basra na jihu Iráku. Požár v regionu potvrdila i kuvajtská státní televize, jež přišla s obviněním podloženým "svědectvím" vlastních novinářů. Podle její zprávy zapálili ropu iráčtí vojáci. Irácká státní televize k událostem mlčí.

Spojené státy na obvinění trvají s tím, že plameny zachytila rovněž jejich vojenská technika. "Máme signály, že Bagdád nechal zapálit tři až čtyři ropné vrty," uvedl ministr obrany Donald Rumsfeld. Zároveň vyzval Saddáma Husajna, aby "zastavil tento zločin proti vlastní zemi, ničení majetku řadových Iráčanů".

Požár ropných vrtů je doslova noční můrou USA i celého světa. V případě jeho realizace vzrostou závratně ceny ropy a zemního plynu na celosvětových trzích, což s sebou přinese nejen značné prodražení konfliktu, ale zejména hospodářské problémy v řadě zemí.

Část iráckého vedení je možná mrtvá

Irácký prezident Saddám Husajn, na něhož byl zacílen počáteční útok amerických jednotek, bombardování přežil. Americké tajné služby však vyjádřily naději, že při operaci byli zabiti jiní vysocí představitelé iráckého režimu. Noční útok se uskutečnil, neboť se objevila možnost zasáhnout členy iráckého velení, oznámil britský ministr obrany Geoff Hoon.

"Konala se schůzka pěti iráckých činitelů, takže se (Američané) rozhodli to zkusit a udeřili," řekl britský vojenský mluvčí v Kataru. Irácký prezident Saddám Husajn se podle informací amerických bezpečnostních služeb nacházel v jednom bagdádském bunkru, kde jednal s velením armády. Tento bunkr byl zasažen bombou o váze jedné tuny určenou k proražení pláště betonových krytů.

Husajn po útoku vystoupil v televizi

Husajna však zjevně nezasáhla. Irácký vůdce vyvázl nezraněn a vystoupil s projevem ve státní televizi. V něm obvinil prezidenta USA George Bushe ze zločinu proti lidskosti a vyzval svůj národ k boji. "Zvítězíme," řekl [Celá zpráva]. Podle CNN se jednalo o záznam, který obsahoval datum 20. března, čímž Husajn chtěl zdůraznit, že byl natočen až po americkém útoku. Podle odborníků je záznam pravý.

"Byl to varovný výstřel... a stále chceme, aby se Saddám vzdal," dodal mluvčí.

Zprávy, podle nichž byl při útoku zasažen bunkr, v němž bylo nejvyšší vedení země, dementoval irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf.

Také  mluvčí amerického vojenského námořnictva Chris Hughes tvrdí, že o dnešní první vlně leteckých útoků by mohla následovat pauza. Podle jeho slov měly úvodní nálety za cíl "srazit hlavu velení irácké armády". "Pokud údery na irácké velení a kontrolní body byly úspěšné, mohly by radikálně změnit způsob vedení války," dodal dále.

Upřesnil tak první informace z Washingtonu, podle nichž byly letecké údery zacílené na irácké vedení v okolí Bagdádu, ale také na cíle na jihu Iráku. Žádné podrobnější plány velení sil v Zálivu neuvedlo.

Promluvil v televizi skutečný Saddám?

Člověk, který ve čtvrtek po prvním americkém útoku na Bagdád promluvil k iráckému národu v televizi, nebyl Saddám Husajn, ale pouze jeho dvojník. Tvrdí to ruská média s odvoláním na izraelské experty, kteří "Saddámův" pětiminutový projev podrobili analýze. Masivní brýle - které irácký prezident nikdy nenosil - jsou první indícií, která podle nich svědčí o podvrhu. Irácký vůdce navíc nikdy v minulosti nepoužíval při veřejných vystoupeních písemné poklady. Jako třetí důkaz experti uvádějí suchost, neemotivnost a hlavně nebývale krátkou dobu projevu.

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Hoon: byla to předběžná operace

Noční útok Američanů, který začal v 3:35 SEČ, je podle britského ministra obrany Geoffa Hoona předběžnou operací. Podle něj však už existuje pevný časový rozvrh dalších akcí včetně velké ofenzívy, které se uskuteční velmi brzo. Současně připustil, že válka proti Iráku možná nebude vyhrána rychle.

Hoon potvrdil, že se noční akce uskutečnila, neboť se objevila možnost zasáhnout členy iráckého velení. Podle britského ministra obrany je nyní nutno očekávat jak další omezené útoky, tak i rozhodnou akci, jejímž cílem bude zbavit Irák zbraní hromadného ničení.

 "Chtěl bych varovat před jakýmkoli tvrzením, že tato kampaň by mohla skončit v krátké době. Nesmíme podcenit rizika a těžkosti," prohlásil ministr, který poslal do bojů proti Iráku přes 40 000 britských vojáků. Britské síly se již angažovaly v prvních útocích, ale jen okrajově.

Bombardování si vyžádalo zraněné a jednoho mrtvého

Při amerických útocích na Irák byl zabit jeden civilista a několik jich bylo zraněno. Sdělil to irácký ministr informací Muhammad Saháf. Podle něj  byl civilista usmrcen nedaleko hraničního stanoviště Rotba blízko jordánské hranice na západě Iráku. Civilisté byli zraněni u budovy irácké televize v provincii Anbár zhruba 100 kilometrů západně od Bagdádu.

Americké rakety a bomby podle ministra něj zasáhly prázdné budovy patřící irácké televizi a rozhlasovým stanicím a další prázdnou budovu celní správy. Potvrdil, že byl bombardován jihozápad Bagdádu.

Noční útok

Americké ultimátum Husajnovi vypršelo a krátce po termínu spojenecké síly v oblasti Perského zálivu zahájily válku s Irákem. Začala první fáze vojenské operace, která má odzbrojit Irák a zbavit tuto zemi diktátora. Uvedl to ve Washingtonu americký prezident George Bush.

Britská a americká letadla před zahájením ranního útoku vypustila nad Irákem na dva milióny letáků, v nichž spojenci vyzvali irácké vojáky, aby nepoužili zbraně hromadného ničení, aby nezapálili ropná pole a aby složili zbraně a vzdali se, než by bojovali za ztracenou věc. Nyní je kromě sporadických výbuchů na předměstí, které hlásí agentura Reuters, v Bagdádu klid.

Bush: Bereme jen vítězství

"Americké a koaliční síly zahájily vojenskou operaci na odzbrojení Iráku, za osvobození lidí a pro ochranu světa před vážnou hrozbou," řekl George Bush ve svém čtyřminutovém projevu k národu z Oválné pracovny v Bílém domě. Podle jeho prohlášení vojáci zaútočili na "vybrané cíle vojenské důležitosti".

"Nyní, když byl konflikt zahájen, jediná možná cesta jak limitovat dobu jeho trvání je, použít rozhodnou sílu. A já vás ujišťuji, že toto nebude poloviční kampaň a že nepřijmeme jiný výsledek než vítězství," řekl prezident.

"Drazí spoluobčané, v těchto hodinách jsou americké a koaliční síly v úvodních fázích vojenské operace vedoucí k odzbrojení Iráku, k osvobození lidí a ochraně světa před vážnou hrozbou. Na základě mých rozkazů koaliční jednotky zahájily útok na vybrané cíle vojenské důležitosti, aby podlomily Husajnovu schopnost vést válku. Otevřeli jsme frontu, která bude širokou a cílenou kampaní. Více než 35 zemí poskytuje významnou podporu - do poskytování námořních základen, přes logistickou a zpravodajskou podporu, až po vyslání vojáků. Každý národ v této koalici si vybral nést odpovědnost a spolupodílet na naší základní obraně," zahájil svůj projev Bush.

Bush prohlásil, že Spojené státy mají v souvislosti s Irákem pouze jeden záměr a to, odstranit hrozbu a vrátit vládu nad touto zemí do rukou lidu.

Útok zahájen ve 3:35 hod SEČ

Útok na hlavní město Iráku byl zahájen nad ránem ve 3:35 hod. našeho času. Do zhruba 15 minutové akce byly vyslány dva letouny F177A Stealth a z válečných lodí bylo podle CNN vypáleno zhruba 40 střel s plochou dráhou letu. Letecký útok v Bagdádu oznámily sirény. Útok tak přišel zhruba 90 minut po vypršení amerického ultimáta.

Nad Bagdádem se ráno ozvaly zvuky letadel a sirény ohlašující protiletecký poplach. Iráčané odpovídali protileteckou střelbou. Cílem druhé vlny útoku se stal jihovýchod Bagdádu.

Několik minut před prvními explozemi byl v Bagdádu vyhlášen protiletecký poplach. Městem zněly sirény. Během telefonátu zpravodaje agentury CNN bylo opakovaně slyšet palbu irácké protiletecké obrany.

Válka v éteru

Souběžně s prvním útokem na Bagdád vysílaly americké vojenské vysílače na hlavní frekvenci iráckého státního rozhlasu. "To je ten den, na který jsme čekali," řekl podle agentury Reuters hlasatel v arabštině krátce poté, co se oficiální vysílání při náletu odmlčelo. Nový hlasatel rovněž oznámil, že Husajnův režim se stal terčem útoku.

Aby Irák čelil psychologické válce v éteru, neboť Američané rušili jeho vysílání, změnil frekvence svého rozhlasového vysílání. Jak dále uvedla agentura IRNA, irácké ministerstvo informací současně připravilo několik mobilních vysílačů pro případ, že by pevné byly zničeny leteckými útoky.

Reklama

Související témata:

Související články

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Výběr článků

Načítám