Hlavní obsah

Irák: ultimátum vypršelo, unesený Korejec žije

BAGDÁD/SOUL

V Iráku unesený Jihokorejec Kim Sun-il (33) žije. A to přesto, že v pondělí v noci vypršelo ultimátum, které věznitelé dali jeho vládě. Oznámil to v úterý v Soulu Čche Sung-ka, ředitel jihokorejské bezpečnostní firmy NKTS, pro níž zajatec pracoval jako překladatel.

Foto: infocentrum Boží dar
Článek

Ultimátum vypršelo v pondělí o půlnoci. Únosci hrozili, že Kima zavraždí, pokud Soul nestáhne všechny své vojáky z Iráku a nezastaví plány na vyslání dalších 3000 mužů do irácké mise.

O osvobození překladatele se snaží také irácká vláda a televize Al-Džazíra. V přímém přenosu v TV vystoupili dva muži z šestičlenného týmu, který má Kima zachránit. Skupina přiletěla do Iráku na základě rozhodnutí Soulu.

V Iráku téměř rok

Jihokorejské deníky dnes všeobecně podpořily rozhodnutí vlády neustoupit požadavkům únosců. Vyjadřují zároveň i pobouření, stejně jako lítost nad nepřízní osudu, který Korejce vehnal do rukou únosců krátce před plánovaným odjezdem z Iráku. Tam pobýval od června 2003.

Už příští měsíc se Kim, který je křesťan a narodil se jako sedmý z osmi dětí, chtěl vrátit domů a oslavit 70. narozeniny otce. "Nedokážu k tomu nic říct," řekl jeho otec místní televizi. "Kdyby to bylo možné, ihned bych si to s ním vyměnil."

Reklama

Související články

V Iráku unesli tři Japonce a osm Korejců

Tři Japonci - dva muži a žena - byli v Iráku uneseni zatím neznámou Brigádou mudžáhidů. Brigáda pohrozila, že Japonce do tří dnů popraví, jestliže Tokio...

Výběr článků

Načítám