Hlavní obsah

Irák má kurdského prezidenta

BAGDÁD

Irácký parlament ve středu zvolil v tajné volbě prezidentem kurdského politika Džalála Talabáního (72). Poslanci vybrali také dva viceprezidenty, jimiž budou šíita, nynější ministr financí Ádil Abdal Mahdí a dosavadní sunnitský prezident Ghazí Adžil Javar.

Článek

Poslanci o kandidátech diskutovali od rána v Bagdádu. Jejich volba je vnímána jako důležitý krok ke stabilizaci situace v zemi. Trojice získala 227 hlasů z 275 možných.

Talabání je považován za jednoho z největších stoupenců Spojených států mezi tzv. novými iráckými politiky. Stal se prvním demokraticky zvoleným prezidentem v uplynulých padesáti letech.

Volbu mohli z vězení sledovat bývalí prominenti, včetně svrženého prezidenta Saddáma Husajna.

"Rozhodl jsem umístit do věznice televizi, aby mohl Saddám a jeho bývalí spolupracovníci sledovat volbu prezidenta i dvou viceprezidentů. Chci, aby pochopili, že se časy změnily a že se nový Irák narodil z demokracie a nikoli převratem," řekl ministr lidských práv Bachtjár Amín.

Minulou neděli si zákonodárci vybrali i předsedu parlamentu. Stal se jím odstupující ministr průmyslu a nerostných zdrojů sunnita Hášim Hasaní. Z 241 přítomných poslanců pro něj hlasovalo 215. [celá zpráva]

Džalál Talabání

  • šéf Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK) je sunnitský muslim
  • vloni v červenci navštívil ČR a již v březnu 1991 se setkal s tehdejším prezidentem Československa Václavem Havlem
  • tři měsíce po pádu režimu Saddáma Husajna (v dubnu 2003) se stal členem rady irácké prozatímní vlády
  • rodák z města Kujsandžak severně od Kirkúku se do boje za práva Kurdů na severu Iráku zapojil již ve svých 13 letech během irácké revoluce v roce 1958
  • za studií práv na Bagdádské univerzitě byl velitelem vojenského okruhu Kirkúk-Sulajmáníja
  • mluví anglicky, farsí a francouzsky

Zdroj ČTK

Současný parlament byl zvolen v řádných volbách 30. ledna. Zasedá v Bagdádu, v ostře střežené Zelené zóně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám