Hlavní obsah

Irák: Bush sklidil kritiku za mlčení

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Odhodlání Spojených států pokračovat v úsilí v Iráku je "neotřesitelné" i přes sestřelení vrtulníku, při němž zahynulo u města Fallúdža 16 amerických vojáků. Řekl to v neděli večer mluvčí amerického prezidenta George W. Bushe Trent Duffy.

Foto: Martin Šalek

Letní počasí se nezastaví ani o víkendu, slibované ochlazení nepříjde.

Článek

Bush, který pobýval na svém texaském ranči, byl o útoku okamžitě informován. Oficiální stanovisko k nejkrvavějšímu útoku na americké vojáky od konce irácké války však nevydal. Nechal za sebe mluvit svého mluvčího, za což sklidil kritiku především ze strany opozičních demokratů.

Většina agentur to považuje za znamení, že odpůrci okupace Iráku zkvalitňují formu boje. Osmnáct ze zraněných vojáků bylo včera převezeno k léčbě do americké vojenské nemocnice v Německu, jen čtyři z nich byli schopni chůze.

Prezident čelí zkoušce

Právě nedělní sestřelení amerického vrtulníku je podle amerických médií Bushovou další politickou zkouškou. Deník The New York Times (NYT) napsal, že prezident čelí obtížnému úkolu: jak zadržet pokles veřejné podpory konfliktu bez toho, aby se musel vzdát svého slibu, podle něhož Američané přinesou do Iráku stabilitu a demokracii. Nedělní útok podle NYT totiž započal novou fázi na domácí frontě.

Doposud Bushův postup v Iráku schvalovala většina Američanů. Nedělní průzkum televize ABC a listu The Washington Post (WP) ale ukázal, že vůbec poprvé většina Američanů - 51 procent - neschvaluje Bushův postup v poválečném Iráku.

Američané jsou ochotni tolerovat oběti na životech v operacích, kterým rozumějí a podporují. V opačném případě však ne. A právě válce v Iráku přestávají nyní Američané rozumět, uvedl WP. "Je tu problém věrohodnosti týkající se rozdílu mezi tím, co vláda říká, že se v Iráku děje, a mezi skutečností," potvrdil mluvčí prodemokratické organizace Center for American Progress David Sirota.

Opozice: chybí plán

Šéf Pentagonu Donald Rumsfeld však v neděli vyjádřil naději, že podporu Američanů neztratí. "Občané vědí, že terorismus je největší hrozbou lidstva. Raději uvidí boje s terorismem mimo území USA, než aby jednoho dne museli bojovat proti tomuto zlu na domácí půdě," dodal. "Tuhle válku můžeme vyhrát. A vyhrajeme ji," zdůraznil pro stanici NBC.

Kritika opozice Demokratičtí kandidáti, kteří se s Bushem střetnou za rok v prezidentských volbách, tvrdili, že útok je dalším potvrzením špatné přípravy na poválečnou fázi v Iráku. "Byli jsme do tohoto konfliktu zavedeni pod falešnými záminkami bez skutečné strategie na dosažení úspěchu," řekl bývalý vrchní velitel sil NATO Wesley Clark. "Administrativa nemá žádnou odpověď na vzrůstající násilí v Iráku," řekl. "Potřebujeme plán."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám