Hlavní obsah

Iráčtí únosci propustili francouzskou novinářku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Francouzská novinářka Florence Aubenasová a její irácký průvodce Husajn Hanún Sádí, zadržovaní více než pět měsíců jako rukojmí v Iráku, byli propuštěni. Podle agentury AFP o tom v neděli informovala mluvčí francouzského ministerstva zahraničí.

Článek

Aubenasová je na cestě do Francie a ještě v neděli večer by měla přistát na vojenském letišti Villacoublay u Paříže, uvedla dále agentura AFP s odvoláním na francouzský oficiální zdroj. Okolnosti propuštění zatím nebyly sděleny.

Třiačtyřicetiletá redaktorka listu Libération Florence byla v Iráku od 16. prosince loňského roku. Oba byli pohřešováni poté, co v lednu opustili hotel v Bagdádu. Pařížský list Le Figaro tehdy informoval, že se ztratili během své cesty do severní části Bagdádu.

V březnu byl zveřejněn videozáznam, na kterém prosila o pomoc. "Mám velmi podlomené zdraví. Také jsem na tom velmi špatně psychicky," řekla anglicky zjevně zanedbaná a rozrušená žena. "Pomozte mi, je to naléhavé."

Únosci obvykle požadují stažení vojáků vyslaných vládami unesených cizinců. Francie však žádné jednotky v Iráku nemá. V případě Aubenasové však žádné požadavky nevznesli.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku zmizela francouzská novinářka

Francouzská vláda v pátek uvedla, že má vážné obavy o život své občany novinářky Florence Aubenasové (43). Žena zmizela před dvěma dny v Iráku. V oblasti...

Výběr článků

Načítám