Hlavní obsah

Irácký duchovní hrozil české nemocnici násilím

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/PRAHA

Vlnou demonstrací a násilím proti české 7. polní nemocnici v jihoirácké Basře pohrozil v minulých dnech jeden z místních duchovních vůdců v případě, že se vlády zemí působících v Iráku neomluví za údajnou urážku islámu. Té se podle duchovního dopustili příslušníci české polní nemocnice, kteří v Basře měli šířit text Koránu popsaný hanlivým nápisem.

Foto: Robert Rohál

Koncertní uvedení Haydnova oratoria proběhlo v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Článek

Právu to dnes sdělil Ladislav Šticha, mluvčí ministra obrany.

Je to jasná provokace

Dodal, že ministerstvo obrany i generální štáb jednoznačně tato obvinění odmítají, protože podle prvního šetření je zcela zjevné, že se jedná o provokaci. První signály podle Štichy ukazují, že za touto kampaní mohou stát lidé z místní vojenské nemocnice. Ta totiž od svých pacientů vybírá velmi vysoké částky za ošetření a bezplatná humanitární léčba 7. polní nemocnice je pro ni nepříjemnou konkurencí.

"Hanlivý nápis přes text Koránu je napsán velmi špatnou angličtinou s řadou gramatických chyb, které se pravidelně objevují u místních obyvatel," vysvětlil Šticha jeden z důkazů, proč se jedná o pouhou provokaci.

Omluví se nejspíš sám duchovní

Podle Štichy je zcela evidentní, že se české nemocnici podařilo získat sympatie a vážnost u místních obyvatel. "A to je již delší dobu trnem v oku místním ortodoxním radikálům, kteří odmítají působení spojeneckých sil v Iráku," podotkl Šticha s tím, že všechna oficiální místa v Iráku se od akce duchovního distancovala a potvrdila, že i nadále trvá zájem iráckého lidu o humanitární pomoc 7. polní nemocnice. 

"Podle zpráv přímo z Basry už velmi výrazně změnil rétoriku i duchovní vůdce, který dal události do pohybu a očekává se, že se zřejmě dostaví do nemocnice s omluvou," naznačil Šticha možný vývoj situace.

Nemocnice je bedlivě střežena

Velení kontingentu podle stejného zdroje přijalo řadu bezpečnostních opatření. Byla zvýšena ostraha prostoru nemocnice, výjezdy jsou omezeny pouze na nejnutnější zásobování pitnou vodou a do prostoru působnosti 7. polní nemocnice bude přemístěna britská těžká technika.

Reklama

Výběr článků

Načítám