Hlavní obsah

Irácká vládní rada jedná se šíitou Sadrem, ten má rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Irácká vládní rada vyjednává se šíitským radikálním duchovním Muktadou Sadrem, aby se vydal úřadům. Uvedl to člen rady, sunnita Adnan Pašaší. Milice iráckého radikálního duchovního Muktady Sadra zadržují jako rukojmí několik Španělů a zřejmě i jednoho Američana.

Foto: Vratislav Konečný

Matka Vlast, jedna z největších soch na světě na počest vítězství nad nacisty

Článek

"Držíme rukojmí z koalice. Většina z nich jsou Španělé, ale máme možná také jednoho amerického vojáka. Chceme je vyměnit především za Mustafu Jakubího," řekl představitel milicí Amar Husajní. Mluvčí španělské brigády v Nadžáfu, informaci kategoricky odmítl.

Člen irácké rady Pasáší uvedl v katarské televizi: "Jednáme  se Sadrem, aby ukončil povstání a vydal se justici. Zaručujeme se, že zajistíme jeho bezpečnost a že bude respektována jeho čest."

Irácký soudce loni vydal na Sadra zatykač za údajné podněcování k vraždě umírněného šíitského představitele Abdala Madžída Chújího. V sobotu byl zatčen v souvislosti s Chújího vraždou Sadrův spolupracovník Mustafa Jakubí. Kvůli tomu šíité v řadě měst povstali. Boje si od neděle vyžádaly přes 230 mrtvých.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v středu ve Washingtonu ovšem řekl, že Sadr ze současné situace, na jejímž vzniku se výraznou měrou podílel, nevyvázne bez trestu.

USA: Nadžáf je v rukou šíitů

Rumsfeld uvedl, že koalice navzdory nárůstu útoků neztratila kontrolu nad zemí, i když přiznal, že Nadžáf je v rukou šíitských milicí. Vysvětlil, že koalice se rozhodla držet se stranou kvůli probíhající šíitské pouti ve městě.

"Na žádost Iráčanů jsme se rozhodli držet stranou po dobu pouti," řekl. Zdůraznil, že Nadžáf je v současnosti nebezpečným místem.

Boje pokračují

Nejtěžší boje v Iráku od konce války pokračují. V Karbale při střetech s bulharskými a polskými vojáky bylo v noci na čtvrtek zraněno šest Sadrových lidí. Do města směřují tisíce islámských poutníků, aby si připomněli smrt imáma Husajna.

Ozbrojení Iráčané dnes západně od Bagdádu zaútočili na americký vojenský konvoj a kolem dvou hořících vojenských vozidel pak tančili muži se samopaly v rukou. K útoku došlo těsně před průjezdem aut, která mají dopravit potraviny a léky do obležené Fallúdže.

Ve středu večer došlo také k prvnímu útoku na japonské vojáky v jihoirácké Samávě. Japonské jednotky dostaly rozkaz neopouštět ubikace.

Části amerických vojáků se služba prodlouží

Americký ministr obrany dále řekl, že američtí vojáci čelí "vážnému problému", ale "řeší jej." Podle něj je "počet lidí, kteří se účastní těchto bitev, relativně malý." Střetů se podle Rumsfelda účastní jen "teroristé, lupiči a gangsteři".

Přesto někteří ze 135 000 amerických vojáků v Iráku budou muset zůstat v zemi déle než jeden rok, jak bylo plánováno. V současné době probíhá výměna jednotek. Po ní se měl v létě počet vojáků snížit na 115 000.

Američané hájí útok na mešitu

Ve Fallúdži Američané ve středu museli zaútočit na mešitu, kde zahynulo 40 lidí. Podle amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda byl útok oprávněný. V mešitě totiž nebyli podle něj civilisté, ale lidé, kteří stříleli na koaliční jednotky. Na náboženské budovy se sice nesmí podle ženevských konvencí útočit, ale nesmí se ani využívat pro vojenské akce.

Kuvajt odmítl výzvu k vyhoštění amerických jednotek

Kuvajt odmítl úterní výzvu Sadra, aby vyhostil americké vojáky a pomohl tak Iráčanům zbavit se "velkého Satana". "Kuvajt je svobodná země s vlastní suverenitou a sami určujeme, koho chceme pozvat a koho vyhostit," uvedl v středu večer kuvajtský ministr zahraničí šajch Sabah a dodal: "Nezasahujeme do iráckých záležitostí a nechceme, aby se někdo vměšoval do našich."

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám