Hlavní obsah

Iráčané tvrdí, že do dvou týdnů jim USA předají Husajna

– BAGDÁD

Do dvou týdnů předají Spojené státy irácké vládě svrženého prezidenta Saddáma Husajna. Oznámil to v pondělí irácký premiér Ajad Aláví s tím, že Husajn bude v Iráku souzen.

Foto: archiv autora

Vokální trio Prime Time Voice získává i mezinárodní věhlas.

Článek

"Všichni zadržovaní bez výjimky budou předáni irácké vládě. K předání dojde během následujících dvou týdnů. Abych byl přesnější, Saddám i ostatní budou předáni Iráčanům, vládě" řekl Aláví v rozhovoru pro televizní stanici Al-Džazíra. Soudní procesy s nimi začnou podle jeho slov "tak brzy, jak to bude možné".

Pohled Červeného kříže

Už dříve Červený kříž uvedl, že vězni musejí být propuštěni, nebo do 30. června obviněni. "Váleční zajatci nemohou býti zadržování americkými silami po skončení konfliktu a jeho (Husajnův) případ je stejný jako všech ostatních válečních zajatců," uvedla Nadia Dumaniová z Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) v Bagdádu. Bývalý irácký vůdce má statut válečného zajatce. "Pokud není obviněn, zákon říká, že na konci války a okupace by měl být propuštěn."

Její slova korigovala v Ženevě mluvčí MVČK Antonella Notariová. Zdůraznila, že MVČK nemá zájem prosazovat propuštění žádných válečných zajatců, natož Husajna. "Nikdo z nás k propuštění nevyzývá," řekla agentuře AP. "Osoba, která je podezřelá ze zločinu, nesmí být propuštěna, ale musí projít legálním procesem."

Červený kříž má jako jediná organizace přístup k Saddámovi Husajnovi, jehož americké jednotky zajaly v prosinci a zadržují ho na utajovaném místě.

USA souhlasily, že Saddáma Husajna a další zadržené činitele jeho režimu předají Iráčanům, jakmile svrchovaná vláda ustaví zvláštní tribunál schopný je soudit. Mluvčí americké armády  Barry Johnson v neděli uvedl, že 1400 vězňů bude propuštěno nebo předáno Iráčanům. Současně však řekl, že 4000 až 5000 zajatců bude nadále zadržováno americkými silami.

Tribunál nejprve obviní spolupracovníky Husajna

Irácký tribunál, který vede Sálim Šalabí, hodlá obžalovat některé z Husajnových spolupracovníků už do konce  letošního roku. Soud doufá, že budou během soudních procesů, jež se mohou táhnout i několik měsíců, vypovídat proti němu. Tyto procesy by tak mohly tribunálu pomoci prokázat řetězec příkazů spojujících Husajna se zločiny proti lidskosti.

Dumaniová  je specifikovala: "Saddám Husajn může být obviněn z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti... za ty může být souzen."

Soud s bývalým diktátorem se neuskuteční dřív než v příštím roce. Žalobci se budou snažit prokázat, že Husajn nařídil použití chemických zbraní proti Kurdům na  severu země v roce 1988 či brutální potlačení kurdského a  šíitského povstání v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Související články

Datum vydání Husajna do rukou Iráčanů nejisté

Svržená irácký vůdce Saddám Husajn nebude pravděpodobně předán tamním úřadům před 30. červnem, kdy se vláda v zemi vrátí Iráčanům. Oznámil to ve středu Sálim...

Výběr článků

Načítám