Hlavní obsah

Iráčané požadují po Blairovi nastolení pořádku

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA/LONDÝN

Britský premiér Tony Blair přiletěl do irácké Basry, aby tam poděkoval britským vojákům za jejich nasazení ve válce proti Iráku. Vzhledem k neklidné situaci a útokům na americkcé vojákÿ je možné, že budou muset v cizí zemi zůstat déle. Místní obyvatelé Blaira nevítali, vyčítali mu, že Britové doposud nezajistili pořádek.

Foto: Sylva Chludilová

Svým hlasem ohromila návštěvníky koncertu Andrea Priechodská-Široká.

Článek

"Pro naše dobro sem nepřijel," říká podle agentury Reuters 67letý krejčí Muhammad Alí usazený ve svém nevzhledném krámku na hlavním bazaru v Basře. "Přijel sem, aby se setkal se svými vojáky. Ale co my? Potřebujeme bezpečí. Potřebujeme, aby se náš život zase vrátil k normálu. Co pro nás Blair udělal? Čekali jsme celé týdny, až se tu zlepší bezpečnost, ale tohle místo je pořád jeden velký zmatek," říká Alí. Jen hrstka lidí vyhledává v posledních dnech jeho krejčovské služby a na holé živobytí si vydělává prodáváním iráckých vlajek, které šije z barevných hadříků.

Přestože Britové zvládli situaci na převážně šíitském jihu lépe než Američané ve středu země, Basra má stále daleko k bezpečnosti v ulicích. Rabování a ozbrojené loupeže jsou běžné, nevybuchlé střelivo stále hrozí a v noci se ozývá sporadická střelba. Blairova návštěva také nebyla předem oznámena z obavy, že by místní obyvatelé mohli uspořádat protesty.

Po příletu podle BBC připustil, že situace v některých částech Iráku je chaotická: "Dole na jihu, v Basře a dalších městech v okolí, se život vrací k normálu. V Bagdádu jsou velké bezpečnostní problémy, ale nezapomeňte, že země získala svobodu."

Blair je prvním britským premiérem, který navštívil Irák od konce druhé světové války a prvním vedoucím představitelem západního státu, který vkročil do země po nedávné válce za svržení Saddáma Husajna. Po příletu vojenským letadlem z Kuvajtu by měl v Iráku zůstat jen šest hodin.

Skandál okolo iráckých zbraní se zvětšuje

V Británii i USA zatím pokračují spory kolem iráckých zbraní hromadného ničení, které měly ospravedlnit útok. Zatím nebyly nalezeny žádné důkazy o jejich existenci. Blair na palubě letadla do Kuvajtu ovšem uvedl: "V nejmenším nepochybuji, že tyto zbraně najdeme."

BBC přitom ve čtvrtek s odvoláním na zdroje tajné služby uvedla, že zářijová britská zpráva o zbraních hromadného ničení vlastněných Saddámem byla upravena tak, aby působila hrozivěji než původní verze. Stanice dokonce tvrdí, že takové detaily, jako že chemické a biologické zbraně mohou být nasazeny do 45 minut, byly do zprávy přidány z nařízení Blairovy kanceláře. 

Tajné služby některé informace považovaly ze nevěrohodné

Britské tajné služby na ochranu vnitřních a zahraničních zájmů země - MI5 respektive MI6 - přitom byly proti zveřejnění některých informací, protože podle nich pocházely z nepříliš spolehlivého zdroje, uvedla BBC. "Klasickým příkladem bylo tvrzení, že zbraně hromadného ničení mohou být použity do 45 minut. Tato informace nebyla v původní verzi. Byla doplněna proti našemu názoru, podle něhož nebyla věrohodná," citovala stanice vysokého představitele.

Vláda tvrzení BBC popřela. "Ze strany Blairova oficiálního sídla nebyl žádný tlak," prohlásil vládní tajemník pro armádu Adam Ingram. Poznamenal, že tato zpráva navíc nebyla jediným obviněním Iráku. "Celý svět věděl, co Saddám Husajn připravuje v otázce zhraní hromadného ničení. Proto jsme vedli válku," zdůraznil.

Bývalý Blairův ministr požaduje ověření informací

Naopak bývalý britský ministr zahraničí Robin Cook, který 17. března opustil Blairův kabinet na protest proti útoku na Irák, požaduje, aby se na půdě britského parlamentu prošetřila pravdivost tvrzení o iráckých zbraních hromadného ničení.

"Válka byla prosazena na základě toho, co bylo popsáno jako preventivní válka... Udeřit na Saddáma Husajna dříve, než udeří na nás... Je již však poměrně jasné, že Saddám neměl nic, co by mu umožnilo na nás zaútočit jako první," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Cook.

 "Říkalo se nám, že odpůrci rezoluce k povolení síly se mýlili. Možná bychom dnes měli připustit, že měli pravdu," usoudil Cook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám