Hlavní obsah

Husajn podle USA hladovku nedrží, jiní iráčtí prominenti ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda v neděli popřela, že by bývalý irácký prezident Saddám Husajn začal v pátek držet hladovku. Podplukovník americké armády Barry Johnson ale přiznal, že někteří z dalších 11 vysokých představitelů svrženého iráckého režimu, které zadržují Spojené státy, skutečně hladovku drží.

Foto: Sedmihorske leto/Jitka Maděrová

Na Sedmihorském létě v následujících deseti dnech vystoupí velké hudební legendy

Článek

"Tyto zprávy jsou zcela nepravdivé, Saddám dnes jedl, je však možné, že někteří z dalších 11 zajatců odmítají jídlo, ačkoli se občerstvují a pijí," řekl agentuře Reuters podplukovník americké armády Barry Johnson. Jsou mezi nimi Alí Hasan Madžíd, známý jako chemický Alí či viceprezident Tárik Azíz.

O hladovce informoval advokát někdejšího iráckého vicepremiéra Tárika Azíze agenturu AFP: "Máme informace, podle nichž Saddám Husajn a dalších jedenáct vězňů zahájili v pátek hladovku na protest proti špatnému zacházení."

"Vyzývám Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), aby okamžitě zasáhl a umožnil zjistit podmínky zadržovaných," dodal. Zaměstnanci MVČK se se Saddámem setkali již pětkrát, naposledy koncem listopadu.

Všech 12 zmíněných bývalých iráckých činitelů obviněných ze zločinů proti lidskosti je zadržováno na americké vojenské základně poblíž bagdádského letiště.

Saddám Husajn byl dopaden loni 13. prosince. Ukrýval se v díře v zemi v domě nedaleko rodného Tikrítu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám