Hlavní obsah

Husajn nazval Bushe zločincem, Kuvajťany psy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Odmítnutím podepsání protokolu se sedmibodovým obviněním, výpady vůči Kuvajťanům a osočováním amerického prezidenta George W. Bushe. Tak se ve čtvrtek představil v soudní síni v Bagdádu irácký exprezident Saddám Husajn. Celý proces přitom označil za divadlo.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

Husajn se v síni dvakrát identifikoval jako Saddám Husajn, prezident Iráku.

Podle televize CNN vypadal jako stín. Je pohublý, chvílemi dezorientovaný, sklíčený, ale vzápětí bojovný.

V momentě, kdy soudce četl obvinění z toho, že nařídil invazi do Kuvajtu, ho exprezident přerušil a tázal se, jak může něco takového říkat o "kuvajtských psech". Prvního muže USA pro změnu označil za zločince.

Husajn byl v soudní síni v poutech, s řetězem kolem pasu, ale s volnýma nohama.

Soud exprezidenta viní z invaze do Kuvajtu, potlačení šíitského povstání v roce 1991, vražd politických odpůrců a náboženských představitelů.

Začalo to odpoledne

Přísně střežený konvoj dorazil k soudní budově kolem druhé hodiny odpoledne tamního času.

Mezi vozidly nechyběla ani sanitka a opancéřovaný autobus. Před dveřmi předali Američané exprezidenta šesti iráckým policistům.

První stání tribunálu se odehrává za přítomnosti televizních kamer. Spolu s Husajnem se v soudní síni objevilo i jedenáct dalších pohlavárů bývalého režimu.

Husajn zhubnul

Vězněné prominenty ještě před tím navštívil šéf tribunálu Sálim Šalabí, aby je seznámil s jejich právy.

"Byla to surrealistická zkušenost. Nejdřív jsme zaznamenali, že Saddám pohubl. Už to není ta impozantní postava, jakou známe z televizních záběrů z minula. Byl viditelně nervózní, protože nechápal, co se děje," řekl Šalabí americké televizi ABC.

Husajn prý byl oblečen v tradičním arabském oděvu a byl oholen. "Má poněkud delší vlasy, ale jsou stále černé, nikoli šedivé," sdělil Šalabí. "Požádal, jestli by se mohl na něco zeptat, ale řekli jsme mu, že musí počkat do zítřka," konstatoval. 

Alí Hasan Madžíd, který kvůli chemickým útokům na Kurdy v 80. letech dostal přezdívku Chemický Alí, byl prý evidentně nervózní a chvěl se. "Vypadal velmi vystrašeně," řekl Šalabí.

Soud, nebo fraška?

Chystaná obvinění se týkají především válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a patrně i genocidy, a to při iráckých válkách proti Íránu a Kuvajtu a při potírání domácích rebelií.

Obhájci odmítají legitimitu tribunálu Husajnovi právníci hodlají svou strategii postavit až na znalosti konkrétních obvinění. Nyní prozatím zpochybňují legitimitu tribunálu jako takového - například Francouz Emmanuel Ludot tvrdí, že vznikl za vlády uznané pouze USA. "Bude to soud odplaty a rovnání starých účtů," prohlásil v Paříži.

Hrozby smrtí

Advokát Zijád Hasavna zase v jordánském Ammánu řekl, že kvůli obavám o vlastní bezpečnost nemůže jet do Bagdádu, neboť Alávího vláda prý Husajnovým právníkům nedala žádné záruky. "Zabijí nás tam," tvrdil rozezleně.

USA vydaly:

  • Saddám Husajn - prezident. Zadržen 13. 12. 2003
  • Abid Hámid Mahmúd - tajemník Husajna. Zajat 16. 6. 2004
  • Alí Hasan Madžíd tzv. chemický Alí - prezidentův poradce. Zadržen 21. 8. 2003
  • Azíz Sálih Numán - šéf strany Baas pro západní Bagdád. Zadržen 22. 5. 2003.
  • Muhammad Hamzá Zubajdí - vicepremiér. Zadržen 20. 4. 2003
  • Kamál Mustafá Abdalláh - tajemník Republikánské gardy. Zajat 17. 5. 2003
  • Táhá Jasín Ramadán - viceprezident. Zadržen 19. 8. 2003
  • Tárik Azíz - místopředseda vlády. Vzdal se 25. 4. 2003
  • Generálporučík Sultán Hášim Ahmad - ministr obrany. Vzdal se 19. 9. 2003
  • Vatbán Ibráhím Hasan Tikrítí - nevlastní bratr a poradce Husajna. Zajat 13. 4. 2003
  • Barzán Ibráhím Hasan Tikrítí - nevlastní bratr a poradce Husajna. Zajat 16. 4. 2003
  • Sábir Abdal Azíz Dúrí - šéf vojenské špionáže

Zdroj ČTK

Přísná bezpečnostní opatření obklopují zatím soudce Šalabího a lidi, kteří pracují pro žalobu. Ti již obdrželi několik pohrůžek smrtí.

Reklama

Související články

Husajnův obhájce: irácký diktátor byl mučen

Obhájce iráckého diktátora Muhammad Rušadán tvrdí, že Saddám Husajn byl mučen. V rozhovoru pro CNN uvedl: "Byl týrán stejně jako vězni v Abú Ghrajb." Rušadán...

Výběr článků

Načítám