Hlavní obsah

Fallúdža přijme příměří, pokud se Američané stáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Představitelé iráckého města Fallúdža, kde v sobotu už šestým dnem pokračovaly boje mezi americkou armádou a sunnitskými odpůrci koalice, projevili ochotu uzavřít příměří. Chtějí tak učinit v případě, že se americké jednotky stáhnou z města. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archiv PČR Kutná Hora

Policie hledá Opel Corsa k podání svědectví

Článek

"Chtějí, aby se americké síly odsunuly zhruba o pět kilometrů od města. Žádné příměří nemůže nastat, pokud americké síly budou nadále ostřelovat Fallúdžu," řekl Reuters zástupce delegace vyjednávačů Kahtán Rubája.

O příměří vyjednávala delegace asi 35 lidí, kterou vyslala prozatímní irácká vládní rada. Americký generál Mark Kimmitt nabídl iráckým bojovníkům příměří, které mělo začít platit v poledne místního času (10:00 SELČ). Boje ale nadále pokračovaly.

Neudržitelná situace přiměla místní obyvatele uprchnout z města. Příslušníci americké námořní pěchoty, kteří ve Fallúdži operují, však pouštějí pouze ženy a děti. Kirmitt odpoledne sdělil, že do bojů ve Fallúdži zasáhne třetí americký pluk doplněný o jednotky vznikající nové irácké armády, rovněž o síle jednoho pluku.

Doposud neznámá irácká odbojová skupina, která se nazvala Irácké hnutí odporu, dnes odmítla příměří přijmout. Podle agentury AFP organizace zaslala prohlášení libanonské televizní stanici LBC. Pravost textu zatím nebylo možné ověřit. 

Krvavé střety ve Fallúdži rozpoutala odveta za smrt čtyř amerických civilistů, jejichž zabitá těla dav Iráčanů vláčel ulicemi. Podle pátečních informací si za šest dní na irácké straně vyžádaly 450 mrtvých a na 1000 raněných.

Boje v pátek propukly také v Bákubě severně od Bagdádu a podle dnešní bilance při nich zahynulo devět Iráčanů a 35 je zraněno. Výbuchy se ozývaly v noci také v Bagdádu, ale z metropole nejsou žádné zprávy o obětech. Dnes jsou boje hlášeny ze čtvrti Adamíja na severu Bagdádu. Proti americkým jednotkám zde stojí několik desítek Iráčanů ozbrojených granátomety a samopaly.

Šíité přerušili boje

Naopak šíitští povstalci bojující pod vedením stále mocnějšího duchovního Muktady Sadra ve městech jižně od Bagdádu a v bagdádské čtvrti Sadr dnes oznámili přerušení bojů až do nedělního večera. Šíité si totiž připomínají smrt imáma Husajna, k jehož hrobu v Karbale se sjíždí asi milión věřících z Iráku i z okolních zemí. Město střeží hlavně polské a bulharské jednotky a za dosavadních bojů zde přišlo o život deset Iráčanů a několik íránských poutníků.

Ministr zahraničí USA Colin Powell přiznal, že je překvapen silou odporu Iráčanů, a domnívá se, že sunnité a šíité spolupracují. "Byl to těžký týden, ale stále si myslím, že je většina Iráčanů s námi," řekl. Prezident Gerge Bush považuje irácké povstalce za "malou frakci", která chce narušit demokratizaci Iráku.

Americká armáda tento týden v bojích přišla o 51 lidí.

Berlusconi navštívil italské vojáky

Do Iráku také přicestoval italský premiér Silvio Berlusconi, který dnes ráno v Násiríji navštívil tamní italskou posádku. S odvoláním na mluvčího italského kontingentu o tom informovala agentura ANSA.

V úterý se zde Italové střetli s příslušníky šíitských milicí. V boji přišlo o život 15 Iráčanů a 11 Italů bylo zraněno. Na jihu Iráku působí asi 3000 italských vojáků. Loni v listopadu při sebevražedném útoku přišlo v Násiríji o život 19 příslušníků italského kontingentu - 12 karabiníků, pět vojáků a dva civilisté.

Zatím nejasný je pak osud dvou amerických vojáků a jednoho zatím neidentifikovaného civilisty, kteří jsou pohřešováni od pátečního útoku na konvoj vezoucí zásoby pohonných hmot. Útočníci vozidla přepadli poblíž bagdádského mezinárodního letiště a vzhledem ke stále častějším únosům panuje podezření, že Iráčané i je vzali jako rukojmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám