Hlavní obsah

Englandová půjde za týrání vězňů v Iráku na tři roky do vězení

FORT HOOD

Americký vojenský soud v texaském Fort Hood vynesl v úterý rozsudek nad vojínkou Lynndie Englandovou. Za týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb půjde na tři roky do vězení. Englandová se "proslavila" snímkem, jak se usmívá při pohledu na řadu nahých iráckých vězňů.

Článek

Englandové hrozilo za šest tretsných činů, z nichž byla obžalována, až deset let vězení. Soud se ale v mnohém přiklonil na stranu obhájců a vzal v úvahu její složitý psychický stav. Snadno se nechala ovlivnit svým tehdejším partnerem, desátníkem Charlesem Garnerem, který byl hlavním iniciátorem týrání vězňů. Garner si nyní odpykává trest ve vězení.

Englandová bude navíc propuštěna z armády. Soud ji uznal vinnou v šesti ze sedmi bodů obžaloby, z jednoho případu spiknutí, čtyř případů špatného zacházení a z neslušného chování.

Englandová se před soudem omluvila."Omlouvám se koaličním silám a všem rodinám," řekla pomalu Englandová před pětičlennou porotou, "omlouvám se vězňům, rodinám, Americe a všem vojákům." Vinu za své selhání připsala Englandová otci svého dítěte Granerovi.

Obžaloba: Poškodila pověst USA

Obžaloba však tvrdila opak, podle ní měla Englandová z týrání radost, což je jasně vidět na pořízených fotografiích. Požadovala pro ni trest od čtyř do šesti let, protože velmi uškodila pověsti americké armády ve světě.

"Byla jsem vyvedená z míry, protože mě Graner zneužíval, v té době jsem si to neuvědomovala," řekla Englandová porotcům.

Obhájci tvrdili, že Englandová je už dost potrestána veřejným míněním o její osobě, negativní reakce si prý ponese až do konce života.

Reklama

Výběr článků

Načítám