Hlavní obsah

Další ze seznamu 55 hledaných Iráčanů dopaden

WASHINGTON/ PRAHA

Američané dopadli dalšího muže ze seznamu 55 nehledanějších představitelů padlého iráckého režimu. Je jím šéf iráckého národního kontrolního úřadu Muhammad Amin Jasín, který byl také nejdůležitější styčnou osobou při jednání se zbrojními inspektory OSN. Vojáci USA také v jednom vojenském táboře na severu Iráku odhalili sudy s podezřelou chemikálií.

Foto: ČOV - Český olympijský výbor

Olympijský autobus při své návštěvě v Klášterci nad Ohří budil zaslouženou pozornost.

Článek

Zprávu o Jasínově dopadení oznámilo bez dalších podrobností americké centrální velení v táboře As-Sajlíla v Kataru.

Jasín patřil ke klíčovým postavám iráckých zbrojních programů a měl by mít podrobné informace o jakýchkoli ilegálních zbraních, pokud je Irák ještě má, napsala agentura AP. Byl také jedním z mála iráckých představitelů, kteří se mohli veřejně vyjadřovat ke zbraním hromadného ničení. Stejně jako většina spolupracovníků Saddáma Husajna pochází Jasín z vysoce postavené sunnitské rodiny ze severu Iráku. Měl údajně také blízko k Husajnovu synovi Kusajovi, který byl velitelem Republikánských gard.

Další americká oběť

Jeden americký voják zahynul a jeden byl zraněn, když se v Tikrítu v sobotu převrátila dvě americká obrněná vozidla Bradley. Jak dnes oznámilo centrální americké velení v táboře As-Sajlíja v Kataru, oba vozy jely na pomoc americkému kontrolnímu stanovišti, které se dostalo pod nepřátelskou palbu.

Podezřelé sudy s chemikálií

Pouhých 40 km od Tirkítu leží rozsáhlý vojenský sklad, v němž američtí vojáci v pátek našli 14 sudů s podezřelými chemikáliemi. Látky nyní analyzuje pojízdná laboratoř. Podle předběžných testů by mohly obsahovat směs nervových a zpuchýřujících plynů, uvedla v sobotu mluvčí Pentagonu Megan Foxová. O nálezu informovala nejprve americká televizní stanice ABC. V objektu prý byly objeveny také rakety a asi 150 plynových masek.

Od začátku války s Irákem byl objev podezřelých látek hlášen již několikrát, ale zatím se v žádném z případů nepotvrdilo, že by šlo o zbraně hromadného ničení. Ty byly důvodem, proč Spojené státy s Británií podnikly invazi do Iráku. USA se ale již nechaly slyšet, že Irák možná stihl všechny zakázané zbraně ještě před válkou zničit.

ČR se zúčastní jednání o irácké vládě

Do Bagdádu míří česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková na setkání několika desítek iráckých představitelů, kteří budou jednat o ustavení nové přechodné irácké vlády za účasti zástupců USA, Austrálie, Británie, Španělska, Polska a ČR. Hybášková by měla do Kuvajtu odletěl v neděli odpoledne, avšak z bezpečnostních ohledů se o organizaci akce její účastníci dozvídají postupně. Zatím není ani jasné, zda konference začne dnes večer nebo až v pondělí a na kterém místě v Bagdádu se uskuteční.

ČR nabídne zkušenost s pádem totality

Pozvaná česká delegace má předávat zkušenosti s přechodem od totality k demokracii, ale Hybášková zdůraznila, že "jde především o iráckou záležitost". Cílem je snaha o přechodnou iráckou vládu - nechat Iráčany mluvit, prohlásila. Setkání, které organizuje americké ministerstvo obrany a jeho Úřad pro obnovu a humanitární pomoc vedený penzionovaným generálem Jayem Garnerem, se zúčastní 300 až 400 iráckých představitelů. Jsou to duchovní, kmenoví náčelníci, intelektuálové, ale i bývalí vojáci, řekla česká velvyslankyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám