Hlavní obsah

Další mrtvý v Iráku, Bush se vrátil do USA

BAGDÁD/WASHINGTON/MELBOURNE

V Iráku byl ve čtvrtek zabit další americký voják. Podle komuniké 82. výsadkové divize byl zastřelen u kasáren městečka Ramádi zhruba sto kilometrů západně od Bagdádu. Lékařům se nepodařilo zachránit jeho život, zranění byla natolik vážná, že jim podlehl. Komuniké neuvádí, kdo za útokem na vojáka stál.

Foto: Petr Skála

Pavla Andělová při prezentaci své práce věnované církevním restitucím

Článek

Ramádi leží v provincii obývané sunnity. Útoky proti americkým vojákům jsou v této oblasti časté.

Bush se vrátil z Iráku

Morálku amerických vojáků, kteří jsou neustále terči útoků, přiletěl ve čtvrtek povzbudit americký prezident George Bush. Krátce po půlnoci místního času vrátil do Spojených států z dvouhodinové přísně utajené cestě do Bagdádu, kde oslavil Den díkůvzdání s americkými vojáky. Bush přistál na letecké základně Andrews u Washingtonu, odkud se vydal na svůj ranč do Texasu, kde měl podle záměrně šířených zpráv být přítomen celý Den díkůvzdání.

Bushova cesta celkem trvala něco málo přes 30 hodin, ale většinu z nich strávil ve vzduchu na palubě letadla. Vědělo o ní jen několik jeho nejbližších spolupracovníků, zaskočeni byli i vojáci.

Zrežírovaná show

Celé akce byla pečlivě připraveným divadlem. Správce Iráku Paul Bremmer řekl shromážděným vojákům: "Umíte si představit někoho významnějšího, kdo by mohl přednést prezidetský projev na Den díkůvzdání než já?"

V tu chvíli do místnosti vstoupil Gerge Bush. "Nemyslím si, že bych našel lepší skupinu lidí, s nimiž bych chtěl večeřet," řekl vojákům, když držel tác s tradičním krocanem.

S Iráčany se Bush nesetkal, neopustil prostor letiště, na němž přistál jeho stroj se zhasnutými světly.

Austrálie posílí bezpečnost ambasád

Australská vláda oznámila, že hodlá posílit bezpečnostní opatření na všech svých velvyslanectvích ve světě, aby předešla případným teroristickým útokům. Ministr zahraničních věcí Alexander Downer upřesnil, že na zhruba stovce australských ambasád bude posílen bezpečnostní personál a přijata řada technických opatření, což přijde na 50 miliónů dolarů.

Už po teroristickém útoku z 11. září australská vláda vydala na zvýšení bezpečnosti svých diplomatických zastoupení 20 miliónů dolarů. Austrálie, která patří ke spojencům USA a vyslala do Iráku 2000 vojáků, se považuje za možná další cíl al-Kajdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám