Hlavní obsah

Další mrtví v Iráku, Bush ztrácí podporu Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Počet obětí úterních střetů u iráckého města Násiríja stoupá. Při střetech stoupenců radikálního duchovního Muktady Sadra s vojáky zemřelo 15 civilistů, 12 Italů je lehce zraněno. Spojené státy už uvedly, že zvažují posílení kontingentu v zemi. Krok ale naráží na odpor politiků i řadových Američanů. Varování zaznívají i z Velké Británie.

Foto: archiv Supraphon

Elena Lukášová, pop hvězda 70. let.

Článek

Při střetech Iráčanů s koaličními vojsky zahynulo od neděle 39 lidí a dalších 130 bylo zraněno.

Dnešní srážky v Násiríji začaly ve dvě hodiny ráno SELČ. Iráčané při nich zapálili čtyři italská vojenská vozidla. Následovala krvavá roztržka.

Sadrovi stoupenci napadají koaliční vojáky od neděle a žádají propuštění zatčeného předáka Mustafy Jakubího. Irácký soudce vydal na Sadra zatykač za loňskou vraždu ajatolláha Abdal Madžída Chújího. Mluvčí Sadra vzápětí v Bagdádu prohlásil, že se koalici duchovního nikdy nepodaří zatknout.

Bush Iráčanům: nebojte se

Sadrovy milice mají od pondělka v rukou svatyně v Nadžáfu. V Karbale milicionáři navíc obsadili policejní stanici, ale do tamních svatyň zatím nevstoupili.

Podle odhadů má Sadr 600 nejbližších spojenců a jeho milice čítají 3000 mužů. Duchovní od začátku koalici kritizuje a žádá její odchod z Iráku. Atentáty na USA ze září 2001 označil za "boží dar". Je synem duchovního, jehož nechal odstranit Saddám Husajn.

Americký prezident George W. Bush na jeho adresu uvedl: "Je to člověk, jenž se rozhodl místo budování demokracie vyzkoušet si svou sílu. My to tak nenecháme. Vzkaz Iráčanům zní: nebojte se, že se ho lekneme a utečeme před ním."

Irák se stal Vietnamem

USA přes sílící napětí v Iráku trvají na tom, že koalice předá moc Iráčanům v plánovaném termínu, tedy do 30. června. Bílý dům zároveň naznačil, že uvažuje o posílení svých jednotek v zemi. Nyní tam slouží kolem 134 tisíc Američanů, jejich počet by se mohl brzy zvýšit až na 155 tisíc.

Rostoucí vojenské manévry ale budí v USA rozpaky. Vlivný americký demokratický senátor Ted Kennedy přirovnal Bushe k republikánskému exprezidentovi Richardu Nixonovi a Irák k Vietnamu.

"Prezident vytvořil největší propast důvěry od dob Richarda Nixona. Zničil nutnou základní důvěru amerického lidu," řekl senátor v projevu ve výzkumném středisku Brookings Institution ve Washingtonu. "Irák je Bushovým Vietnamem a naše země potřebuje nového prezidenta," řekl senátor Kennedy podporující ve volební kampani demokratického kandidáta Johna Kerryho.

Varování z Británie

Irák je vystaven riziku, že sklouzne do chaosu. Předvídá dnešní britský tisk. Deník The Guardian nadepsal článek o situaci v zemi titulkem Na palubě anarchie. List se přitom před zahájením loňské vojenské kampaně proti Iráku rozhodně stavěl proti britské účasti na této intervenci.

Obdobně ale charakterizuje vývoj v Iráku i The Daily Telegraph, v loni válce nakloněn. "Zdá se, že Iráku hrozí chaos," píše. Doplňuje, že je ale stále nejdůležitější, aby tam americké a britské síly zůstaly. Pokud prý půjdou pryč, uvrhnou zemi do smrště. "Roztříštěný stát by se stal živnou půdou a operační základnou terorismu," soudí noviny.

Podnikatelský list Financial Times, který zaujal k zásahu v Iráku neutrálnější postoj, se nyní domnívá, že jednotky a vrtulníky už nestačí. "Čistě vojenská odpověď nevyvede USA z kolejí (v Iráku)," míní list.

Bush ztrácí podporu

Bushova politika v Iráku naráží také na stále větší odpor obyvatel. Padesát tři procent oslovených si myslí, že prezident situaci v Iráku nezvládá a s jeho postupem nesouhlasí.

Útok na režim Saddáma Husajna však považuje za správný padesát sedm procent osob. Stejný počet respondentů si ale myslí, že Bushovi chybí plán na vyřešení situace v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám