Hlavní obsah

Další letecký útok na Nadžaf, památná mešita poškozena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Americká letadla v pondělí ráno zaútočila na pozice šíitských milicí militantního klerika Muktady Sadra v centru iráckého města Nadžafu, kde okupují oblast okolo mešity imáma Alího. K útoku došlo poté, co selhala jednání se Sadrem o stažení milicí a jejich odzbrojení. Americké zdroje útok zatím nepotvrdily.

Foto: polska.eu

Pohled na podobu zámku v 90.letech minulého století byl opravdu žalostný

Článek

Sadrův zástupce Šajbání v pondělí  tvrdil, že o víkendu přerušili vyjednávání o předání mešity zástupci nejvyššího šíitského duchovního v Iráku ajatolláha Alí Sistáního. Veškerá kontrola nad svatyní, tedy i vytvoření a vedení nové stráže chrámu, přejde do rukou lidí pověřených Sistáním, který je v současnosti na léčení v Londýně.

Podle Reuters Sadr původně usiloval o to, aby jeho ozbrojenci nadále tvořili stráž chrámu. Šajbání prohlásil, že ze Sadrových ozbrojenců se stanou "normální občané", pokud se americké jednotky vrátí na své základny a situace ve městě se stabilizuje.

Ranní útok

Podle svědků, které citovala arabské televize al Džazíra bylo ráno slyšet řadu explozí v oblasti okolo mešity imáma Alího. Slyšet byly také exploze granátů po útoku vrtulníků a samohybných děl, která obklíčila centrum města. Podle zpráv bylo několik lidí v mešitě zabito.

"Je to opravdu intenzivní. Uslyšel jsem nejméně deset výbuchů," řekl zpravodaj Reuters zevnitř budovy mešity imáma Alího. Tu společně s přilehlým hřbitovem stále drží ozbrojenci šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra, kteří se brání americkým a iráckým provládním jednotkám. Americké tanky jsou stále v okolí komplexu, ale již ne tak blízko jako v neděli, kdy se ke zdem chrámu přiblížily až na 800 metrů.

Mešita poškozena

Mluvčí Muktady Sadra uvedl, že útočící tank zasáhl vnější zeď zlatem pokryté mešity a zanechal v ní otvor. O poškození mluvil s CNN už v neděli o půlnoci, tehdy však připisoval poškození zdi leteckému útoku, který zabil několik lidí.

Nedělní boje v Nadžafu a nedaleké Kúfě si podle zdravotnických zdrojů vyžádali 79 lidských životů, když 165 lidí bylo zraněno. Naní jasné, kolik z nich jsou příslušníci milicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce iráckých šíitů Sadr je prý zraněn

Duchovní vůdce iráckých šíitů Muktada Sadr byl při čtvrtečním útoku Američanů na svaté město Nadžaf zraněn. Sdělili to v pátek jeho mluvčí, ale neuvedli,...

Na Nadžaf opět dopadaly letecké pumy

Americké vojenské letectvo podle posledních zpráv intenzivně bombardovalo staré město iráckého svatého města Nadžaf. Výbuchy leteckých bomb dopadaly na centrum...

Výběr článků

Načítám