Hlavní obsah

Chemiky v Kuvajtu vyhnala bomba z ubytovny

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT/PRAHA

Na základně Camp Doha v Kuvajtu, kde jsou nyní ubytováni i čeští vojáci, byl v pondělí vyhlášen pyrotechnický poplach. Vedle ubytoven česko-slovenské jednotky totiž ležela půlkilogramová výbušnina používaná k ničení objektů. Právu to v úterý sdělil vysoce postavený činitel českého ministerstva obrany s tím, že Američany nález trhaviny šokoval.

Článek

Kdo a proč ji u budovy české jednotky nastražil, se nyní vyšetřuje. Američtí specialisté berou v úvahu všechny možné verze - včetně toho, že se na přísně střeženou základnu tajně dostali teroristé. Nelze ale vyloučit ani čin někoho zevnitř vojenského tábora. V minulosti se už objevily případy, kdy činnost spojenců sabotovali ve válce proti Iráku sami američtí vojáci. Jeden třeba odpálil granát ve stanu kolegů.

Pondělní incident v Camp Doha Právu v úterý v odpoledních hodinách potvrdil také velitel české jednotky generál Dušan Lupuljev. Upřesnil, že šlo o klasickou nálož TNT používanou v americké armádě pro ženijní práce a k ničení budov. Nalezena byla krátce po jedné hodině odpoledne. "Voják české jednotky vycházel z ubytovacího prostoru, kde je ubytována převážná část české a slovenské jednotky - zhruba 400 vojáků - a na rohu budovy našel podezřelé zařízení," informoval Lupuljev.

"Jednalo se o předmět, který vypadal jako větší trubka asi třicet centimetrů dlouhá, ze které vedly dva dráty do malé krabičky připevněné na trubce. Konce byly provizorně přebalené nějakou páskou. Na první pohled bylo jasné, že jde o explozívní zařízení," dodal Lupuljev. Krátce poté došlo k evakuaci objektu a na místo dorazil speciální tým s robotem na manipulaci s trhavinami. Bombu odvezli na expertizu. Odebrali z ní také otisky a poté ji na bezpečném místě odpálili.

"Vyhodnocuje se a řeší, kdo a jakým způsobem to tam dal," dodal Lupuljev. Generál je přesvědčen, že nikdo z českých vojáků nemůže mít v nastražení bomby prsty. Vyloučit podle něj v této chvíli ale nelze možnost, že trhavinu přivezl na základnu nějaký americký voják při návratu z nedalekého Iráku a následně se jí chtěl raději zbavit, aby neměl problémy. Lupuljev nechtěl spekulovat, zda bylo umístění nálože náhodné, či bylo cíleně namířené proti česko-slovenské jednotce. Je podle něj nutné počkat na výsledky vyšetřování. "Ty by měly být známy za tři čtyři dny," dodal velitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Chemici budou jen likvidovat následky

Bezpečnostní rada státu se večer za přítomnosti prezidenta Václava Klause po třech hodinách shodla, že současný mandát české protichemické jednotky působící...

Výběr článků

Načítám