Hlavní obsah

Chemiky bude chránit elitní četa z Prostějova

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany je připraveno vyslat k české protichemické jednotce v Kuvajtu, pokud by měla v případě použití zbraní hromadného ničení pomáhat v Iráku, četu tvořenou lidmi z elitního prostějovského komanda. Ta by měla chemiky ochránit mj. před útoky iráckých vojáků uchylujících se k partyzánskému způsobu boje.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Novináře o tom ve středu informovali náčelník generálního štábu Pavel Štefka a náměstek ministra obrany Jan Váňa. Oba upozornili, že k vyslání Prostějovských by nebylo nutné znovu žádat parlament o souhlas. Počet příslušníků jednotky by totiž i s touto četou nebyl vyšší než 400 osob, jak povolili zákonodárci.

Do 24 hodin od rozkazu mohou být v akci

"Doba pohotovosti vojáků (z Prostějova) je do 24 hodin. To znamená od rozkazu do 24 hodin tam mohou odjet," uvedl náměstek Váňa. Připraveni na to podle něj jsou, záležet tedy bude jen na vývoji situace v oblasti. Generál Štefka Právu vysvětlil, že úlohou elitního komanda by byla například ostraha zásobovacích kolon, pokud by čeští chemici působili daleko od mateřské základny Camp Doha v Kuvajtu.

Podle něj právě toto způsobuje spojencům problémy. Připomněl, že část vojáků, kteří padli do rukou Iráčanům, je právě ze zásobovacích jednotek.

Chemici se chystají na cvičení

Štefka nicméně zdůraznil, že všichni čeští vojáci jsou dostatečně vycvičeni, aby se byli schopni bránit. "Každý voják má zbraň a v případě napadení se každý brání. Jsou na to připraveni a takovým způsobem byli i vycvičeni před tím, než do mise odjeli," prohlásil generál Štefka. Část protichemické jednotky se nyní podle velitele Dušana Lupuljeva chystá na cvičení s ostatními spojenci.

Někteří nicméně budou nadále hlídkovat v hlavním městě Kuvajtu. "V současné době se připravujeme na cvičení v poušti, kde budeme nacvičovat spolupráci s koaličními partnery," řekl telefonicky novinářům Lupuljev. Všichni vojáci jsou, jak dodal, v pořádku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám