Hlavní obsah

Chemici v Kuvajtu začali balit kufry

Novinky, Kamil Houska (Kuvajt)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Čeští chemici, kteří už rok slouží v Kuvajtu, začínají balit kufry. Jejich mise skončila, a tak se během května vrátí do vlasti. Prvních 30 vojáků odletí domů už tuto středu v letadle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který je v těchto dnech na inspekční cestě v Zálivu. Od 1. června tak v oblasti zůstane pouze 7. polní nemocnice v jihoirácké Basře.

Foto: CŘ Ostrava
Článek

"Už se hrozně těším domů. Koncem května bych měl odjet. První, co doma udělám, tak se pořádně opiju," svěřil se v pondělí Právu na americké základně Camp Doha nedaleko hlavního města Kuvajtu jeden z českých chemiků. Těch je zde nyní přibližně 400.

"Máme toho dost"

"Máme toho plné brejle. Je tu hrozné vedro, denně kolem čtyřiceti stupňů. To, co normálně člověk zvládá v pohodě, tady mu jde den za dnem hůře a hůře. Únava je velká," řekl Právu další z vojáků, který pobývá v Camp Doha a příležitostně cestuje se zásobováním do Basry, kde už první lékaři pomáhají Iráčanům a ostatní vojáci staví polní nemocnici.

Ze všeho nejhorší jsou podle vojáků právě transporty do Basry, které trvají několik hodin. "Kolony se vlečou strašně pomalu, je to vyčerpávající," dodal český voják, který chce doma v první řadě trávit co nejvíce času se svou přítelkyní. "Co si budeme nalhávat. Hrozně se mi po ní stýská. To odloučení je strašné," dodal a potutelně se při tom usmíval.

Češi však základnu Camp Doha zcela neopustí, i když hlavní síly budou v Basře. Počítá se s tím, že v Kuvajtu zůstane zhruba dvacetičlenný tým, který se bude polní nemocnici starat o zásobování. Podle Tvrdíka bude česká jednotka od června složena ze 150 zdravotníků, asi 80 vojáků, kteří se starají o čističky vody a 45 speciálně vycvičených vojenských policistů. Patnáct příslušníků policie má v budoucnu hlídat velvyslanectví ČR v Bagdádu.

"Až se budu ve středu letadlem vracet do vlasti, vezmu sebou asi třicet vojáků, aby byl let plně vytížen. Další stovka odletí už příští týden," řekl Právu Tvrdík. Zdůraznil, že se nepočítá s tím, že by Česko svoji účast v Zálivu nějak výrazněji zvyšovalo. Jak dodal, v úvahu snad připadá pouze to, že by se dvě roty vojáků zapojily do mírových sborů, které budou v Iráku dohlížet na dodržování pořádku. O tom se ale stále ještě jedná.

Technika se vrátí lodí

Chemiky do vlasti přepraví česká armáda svými letouny Tu-154. Technika by se měla domů vrátit v červnu. "Nebudeme ji ale převážet letecky, ale lodí. Je to levnější," řekl Tvrdík s tím, že se bude znovu jednat, jestli na přesun přispějí USA.

Tvrdík při své návštěvě vyznamenal některé chemiky záslužným křížem a dodatečně předal veliteli jednotky Dušanu Lupuljevovi od prezidenta hodnost brigádního generála. Vojáci mu na oplátku darovali ve skle dvě makety věží - hlavní dominanty Kuvajt City - a také malou napodobeninu starodávné lodě. Tvrdík dar věnuje Historickému ústavu Armády ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Biologický poplach v Kuvajtu odvolán

Po dopadu rakety na předměstí hlavního města Kuvajtu byli chemici česko-slovenského praporu povoláni kuvajtskou civilní obranou do akce. Činitelé oznámili,...

Výběr článků

Načítám