Hlavní obsah

Část personálu polní nemocnice se vrátila domů

Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda
BASRA/PRAHA

Asi šedesát příslušníků 7. polní nemocnice české armády, která končí své působení v Basře, přiletěla vojenským speciálem do České republiky. Čekají je zdravotní testy v armádním zařízení v Těchoníně. Pak se mohou setkat se svými blízkými. Karanténa může v nejlepším případě trvat jen jeden den.

Článek

"Je to krásný pocit, všichni jsme se těšili. Jsem šťastná, že jsem doma," řekla zdravotní sestra Zlata Hanáková z Bavor u Mikulova na jižní Moravě. Její první kroky povedou za rodiči a přítelem.

"Hrozně se na ně na všechny těším." Hanáková do Basry přicestovala počátkem září s druhou rotací personálu nemocnice, která působila v jižním Iráku už od dubna. Nyní její práce končí, lékaře by v příštím roce měla nahradit osmdesátičlenná jednotka Vojenské policie.

Do Prahy v pátek z Basry vojáky dopravil armádní speciál Tu-154, následovat budou ještě dva lety. Poslední příslušníky nemocnice při jejich návratu 21. prosince přivítá zřejmě ministr obrany Miroslav Kostelka. 

"Úkol, který tam měli, tak splnili. Humanitární problém tam již není a oni byli humanitární pomoc. Za druhé zdravotnický systém se tam již rozběhl. A třetí důvod je náš vlastní, protože nemáme lidi na rotaci," uvedl důvody, proč je nemocnice stahována, náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

V Basře v současné době působí šest místních funkčních nemocnic a provoz polního zařízení je drahý.

Přesuny na etapy

Poté, co do 21. prosince z Basry odletí část osazenstva nemocnice a druhá menší část odjede s vybavením umístěným v kontejnerech - nejdříve z Um Kasru lodí do chorvatského přístavu Rijeka a poté do Česka vlakem - zůstane v Basře jen pár vojenských policistů.

Ti budu čekat na své čerstvé kolegy , kteří by jejich počet měli zvednout na 80. Pokud existenci českých vojenských policistů v Iráku schválí zítra Sněmovna, měli by po dobu jednoho roku pomáhat britským policistům a také při školení nových iráckých policistů.

S policisty zůstane ještě jednotka CIMIC, která se vyznamenala ve své práci nejen podle slov svých velitelů. "Velitel britské divize Graham Lamb mi řekl, že se mu velmi dobře spolupracovalo s naším CIMIC, a jestli by tady nemohli zůstat," řekl Právu minulý týden v Basře Štefka.

Přes deset tisíc pacientů

Od dubna, kdy česká polní nemocnice začala působit v Basře, ošetřila 10 146 lidí, v naprosté většině to byli místní obyvatelé. Doktoři operovali ve 242 případech a hospitalizovali 308 pacientů.

V zahraničních misí polní nemocnice začala působit od dubna 1999 v zahraničí a od té doby pomáhá, kde je jí třeba. Nejprve v Albánii, Turecku a Afghánistánu. Vojenští lékaři byli i součástí protichemického praporu v Kuvajtu a polní nemocnice jako taková začala v dubnu 2003 působit v jihoirácké Basře.       

Reklama

Související články

Politiky čeká hádka o nemocnici v Iráku

Ačkoli diskuse o další existenci českého kontingentu v irácké Basře ve Sněmovně ještě nezačala, dá se předpokládat, že bude stejně bouřlivá, jako před...

Výběr článků

Načítám