Hlavní obsah

Bush: Vítězství je na dosah

FLORIDA

Velmi optimistický projev přednesl dnes odpoledne (SEČ) na letecké základně na Floridě americký prezident George W. Bush. Za mohutného potlesku přítomných vojáků děkoval jejich kolegům v boji za odvahu. Pochválil i koaliční síly z Británie, Austrálie, Polska, Dánska, Španělska, Rumunska i České republiky.

Foto: Josef Zajíc

Nedělní dojezd do cíle na fotbalový stadion ve Vidnavě.

Článek

"Milióny Američanů jsou hrdé na své vojáky. Já jsem hrdý, že jsem jejich vrchním velitelem," prohlásil prezident Bush v úvodu svého projevu. Několikrát zopakoval, že oceňuje úsilí vojáků a jejich oběť v této snaze o trvalý světový mír. "Den zúčtování s iráckou vládou se blíží," zdůraznil.

Prezident poděkoval všem v uniformách za jejich služby a lásku ke Spojeným státům americkým a připomněl, že bojují za dobrou věc. "Děláte dobrou práci ve jménu naší milované země," obrátil se na přítomné i právě bojující vojáky. Válečným veteránům poděkoval za dobrý příklad, který dávají svým mladým nástupcům. "Děkujme Bohu, že máme tak statečné obránce," řekl.

Bushův projev sklízel nadšenou odezvu

George Bush se snažil vtipkovat a za svá prohlášení sklízel nadšené ovace. Lidé se smáli a aplaudovali. Pro vykreslení atmosféry všeobecné podpory byla tribuna přímo za prezidentem tvořená zástupci všech etnických skupin i obou pohlaví.

Prezident nezapomněl poděkovat ani příslušníkům jiných armád v rámci koalice. Zmínil i zásluhy českých jednotek. "Koalice je ve své cestě za vítězstvím neúnavná," zdůraznil. Připomněl, že koalice má v irácké vládě společného nepřítele a sdílí strach ze zbraní hromadného ničení. "Nebudeme čekat, až na nás toto nebezpečí zaútočí. Radši mu předejdeme," prohlásil.

Bush vyjmenoval úspěchy, kterých spojenecké armády doposud dosáhly. "Denně ničíme místa, odkud by Husajnův režim mohl zaútočit zbraněmi hromadného ničení," řekl. Připomněl, že už uběhlo šest dní od zahájení pozemních operací a pět od zahájení leteckých. Že spojenci postoupili už o více než 200 mil a kontrolují většinu strategických cílů, ropná zařízení i mosty.

Irácký lid je blíže svobodě, říká Bush

"Saddám Husajn je denně blíž své porážce a irácký lid zase blíže svobodě," Bush několikrát zdůraznil, že právě svoboda iráckého lidu je tím jediným cílem celé operace. "Iráčané si zaslouží lepší život, než ten pod vládou diktátora. Zaslouží si stát na vlastních nohách. Jako svobodní lidé ve svobodné zemi," dodal a upozornil, že jiné zájmy koalice v Iráku nemá.

V závěru svého projevu George Bush řekl, že je čas ukončit teror současné irácké vlády. Ten se podle něj rychle přibližuje. "Známe svůj úděl. Zvítězíme!," zakončil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám