Hlavní obsah

Bush odsoudil týrání iráckých vězňů vojáky USA

WASHINGTON

Zacházení některých amerických vojáků s iráckými vězni bylo "hrozné", ale nepředstavuje "skutečnou Ameriku a její hodnoty". Prohlásil to ve středu prezident George W. Bush v rozhovoru pro dvě arabské televizní stanice.

Foto: Milan Haluška
Článek

První muž USA dnes poskytl televizním stanicím Al-Arabíja a Al-Hurra desetiminutový rozhovor v Bílém domu. Odsoudil v něm ostře násilnosti amerických vojáků jako "nelidské" a přislíbil celému arabskému světu nápravu.

"Ty záběry neodráží zásady USA. To, za co bojujeme. Nevyjadřují ani vysoké standardy, za něž bojuje naše armáda," uvedl prezident. 

Bush přitom oficiálně odsoudil zacházení se zajatci už po pondělní schůzce s Rumsfeldem. Vyzval tehdy také k "důrazným krokům" proti pachatelům "ostudných a odpudivých" činů.

Pentagon vše dávno věděl

Američtí vojáci pověření dozorem v iráckých věznicích byli nezkušení a jejich morálka doslova upadala. Napsal to v úterý americký deník The Washington Post s tím, že armáda již před dvěma měsíci tajně vyslala do Iráku tým specialistů, kteří měli nezkušené vojáky cvičit. Reagovala tak na interní zprávy o týrání iráckých vězňů.

Již v březnu totiž zpráva generála Antonia Taguby detailně popsala případy "sadistických, svévolných a nehorázných zločinných aktů" v iráckých věznicích. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld však podle informací z Pentagonu zprávu dosud nečetl.

Pentagon nicméně v pondělí popřel, že by na celý problém reagoval pomalu. Tým 25 specialistů byl v tichosti vyslán do Iráku poté, co vnitřní šetření americké armády obvinilo členy vojenské policie z ponižování vězňů ve věznici Abú Gharíb, napsal americký list s odvoláním na nejmenované vojenské představitele. Podle nich vyšetřování také zjistilo, že američtí vojenští policisté v Abú Gharíbu nebyli dostatečně připraveni na službu vězeňských dozorců.

Šest amerických vojáků čelí v souvislosti se skandálem obvinění ze zločinů a sedm důstojníků bylo pokáráno, což de facto vylučuje jejich další služební postup. Mezi postiženými je i generálka Janis Karpinská, velitelka věznice v listopadu a prosinci, kdy tam docházelo k týrání vězňů, o němž referovala televize CBS. Pořad vyvolal pobouření po celém světě, zejména v arabských zemích.

Arabský svět šokován

Karpinská nicméně tvrdí, že o týrání nevěděla a že by odpovědnost měl sdílet i velitel amerických sil v Iráku generál Ricardo Sanchez. Zprávy o brutalitě Američanů odvysílaly také téměř všechny arabské televize. Arabský svět je záběry a svědectvím mučených vojáků doslova šokován, napsal včera list The New York Times.

Katarská televizní stanice al-Džazíra odvysílala rozhovor s iráckým vězněm, který byl údajně během výslechu mučen Američany a který se objevil na zveřejněných fotografiích. "Na hlavu nám dali tašky, takže jsme nic neviděli. Pak nás začali mlátit zbraněmi. Museli jsme si svléknout všechny šaty, postavili nás ke zdi a dělali nám takové věci, že o nich nemohu ani mluvit," řekl Iráčan.

Někteří Iráčané tvrdí, že Američané týrají zajatce ve věznicích po celé zemi. Abdalláh Dulajmí, který se snaží získat informace o svých dvou vězněných bratrech, říká, že strávil měsíc v internačním středisku u hranic se Sýrií.

Jednou ho prý strčili na celé dva dny do něčeho, čemu říkali "rakev" - do dřevěné bedny příliš malé, aby se mohl postavit. Často ho prý bili a pouštěli mu elektrický proud do penisu. "Bili nás, odpírali nám spánek a ponižovali nás," řekl. "Když jsme zkusili promluvit s jiným vězněm, nechali nás dělat kliky a šlapali nám přitom na záda. Nechali nás stát nahé, pak přišli vojáci s holemi, bili nás a někdy nás tou holí i znásilnili," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám