Hlavní obsah

Britští reportéři našli důkaz kontaktů Husajna s bin Ládinem

– LONDÝN
Novinky, The Daily Telegraph

Na přímý kontakt mezi režimem Saddáma Husajna a Usámou bin Ládinem ukazují dokumenty objevené ve vybombardované budově irácké tajné služby v Bagdádu. O nálezu informovaly v neděli britské noviny Sunday Telegraph. Dokumenty, které objevili reportéři listu v sobotu, údajně dokazují, že bin Ládinův vyslanec se sešel s Husajnovými muži v Bagdádu v březnu 1998.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Důvodem schůzky mělo být ustavení vzájemných vztahů Bagdádu a al-Kajdy založených na společné nenávisti vůči Americe a Saúdské Arábii. Představitelé obou stran si natolik padli do noty, že se schůzka protáhla na celý víkend a vyústila v projednání organizačních otázek ohledně bin Ládinova příjezdu do irácké metropole.

Bin Ládinovo jméno bylo zabarveno

Reportéři britského Telegraphu, kteří se před pár dny blýskli údajným nálezem dokumentů usvědčujících britského poslance George Gallowaye z profitování na programu OSN Ropa za potraviny (za což deník čeká od nařčeného politika žaloba), našli třístránkový dokument o bin Ládinovi ve složce ležící na zemi mezi troskami.

Bin Ládinův vyslanec měl dorazit do Iráku ze Súdánu, kde vůdce al-Kajdy pobýval do roku 1996. Iráčtí agenti si zřejmě byli vědomi choulostivosti celé záležitosti, a proto dodatečně na všech papírech zabarvili bin Ládinovo jméno bílou korekční hmotou. Tu ale podle reportérů nebyl problém odstranit.

Agent: Husajn o tu schůzku jasně stál

Nalezené dokumenty jsou v protikladu s dřívějším tvrzením Bagdádu, bin Ládina i mnohých odpůrců války v Iráku, že mezi iráckým režimem a al-Kajdou neexistovaly žádné kontakty. Představitel západních bezpečnostních služeb, kterého britský list kontaktoval, se o nálezu vyjádřil jako o senzaci. "Bagdád o tu schůzku jasně stál. Režim chtěl, aby se odehrála v hlavním městě, neboť jedině tam se cítili bezpeční před západními bezpečnostními službami," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám