Hlavní obsah

Britský ministr vysvětlí Parlamentu mlčení o týrání vězňů v Iráku

LONDÝN

S prohlášením k vývoji v Iráku vystoupí v pondělí odpoledne v parlamentu britský ministr obrany Geoff Hoon. Zákonodárcům má vysvětlit, co vláda věděla o týrání iráckých vězňů Brity a co proti tomu udělala. Tony Blair se poškozeným navíc už omluvil.

Foto: Festival Hrnec smíchu

Zdeněk Troška se svojí filmovou delegací

Článek

Premiérův úřad v sobotu uznal, že v únoru obdržel zprávu Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) upozorňující na toto mučení. "Omlouváme se všem těm, které naši vojáci trýznili. Je to naprosto nepřijatelné," prohlásil v neděli Blair.

Skandál, který si vysloužil odsuzující reakce řady světových představitelů a veřejnosti, zvlášť na Blízkém východě, začal dubnovým zveřejněním záběrů týrání vězňů americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb televizní stanicí CBS. Představitelé USA mučení připustili a omluvili se obětem.

Aféra přichází pro Blairův kabinet tzv. nevhod - přibližně 55 procent Britů je totiž nyní pro stažení britských jednotek z Iráku poté, co by měla být 30. června předána moc iráckým úřadům. Průzkum zveřejnil list The Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám