Hlavní obsah

Britové zkoumají záznam, na němž vojáci bijí Iráčany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Británie zahájila vyšetřování nahrávek, na nichž britští vojáci v Iráku bijí tamní obyvatele. Nahrávku zveřejnil server nedělníku News of the World.

Článek

"Jsme si vědomi tohoto nanejvýš závažného obvinění a můžeme potvrdit, že je nyní předmětem naléhavého vyšetřování královské vojenské policie," píše se v prohlášení britské armády. Násilí odsoudil i premiér Tony Blair.

Záznam je z roku 2004 a natočil ho jeden z vojáků. Je na něm patrné, že několik jeho kolegů vtáhlo během rozhánění davu čtyři mladíky za zeď. Následně je začali bít obušky do různých částí těla a kopat do nich, jednoho do genitálií.

Z hlasu na nahrávce je patrné, že sám kameraman vojáky povzbuzuje slovy: "Jo! Jo! Vy malí smradi, vy hnusáci. Vy parchanti, vy parchanti." Na záznamu, který trvá asi minutu, padlo asi 42 ran.

Násilí v Abú Ghrajb

Britští vojáci byli obviněni z brutálního nakládání s Iráčany už v minulosti, ačkoliv v žádném případě nešlo o tak rozsáhlé týrání, jakého se dopustili Američané na vězních v trestnici Abú Ghrajb. Tento skandál šokoval v roce 2004 celý svět.

Tři britští vojáci byli uvězněni loni v rámci případu, který vyšel najevo poté, co byly zveřejněny snímky pořízené v roce 2003. Zachycují mlácené irácké vězně, nucené pózovat v sexuálně pokořujících pozicích.

Vzhledem k množství příspěvků schvalujících násilí byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Jiná série fotografií, které se objevily v listu The Mirror, se však ukázala být zfalšovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám