Hlavní obsah

Britové pronásledují 'Chemického Alího'

BASRA/ZUBAJR

Britové pokračují v honu na generála Madžída, přezdívaného ´Chemický Alí´. Zaútočili na jeho dům v Basře, do něhož údajně vešel. Mezi jihoiráckým Zubajrem a Basrou nalezli v opuštěných kasárnách stovky lebek a kostí v cárech uniforem.

Foto: Tereza Schreiberová

Moderátor Josef Maršál si pochutnává na tradičních jídlech Jeseníků.

Článek

Kombinovaný útok britského dělostřelectva a letadel s laserem naváděnými bombami zničil v Basře budovu, kde měl přebývat Ali Madžíd. Britský vojenský mluvčí uvedl: "Věrohodný zdroj viděl Madžída do budovy vcházet. Je velká šance, že kdokoli, kdo byl přítomen vevnitř byl zabit nebo vážně zraněn."

Při akci byl zabit Madžídův tělesný strážce.

Madžíd unikl v Násiríji americké speciální jednotce, jež zachránila Jessiku Lynchovou.  [celá zpráva]

Kasárna plná mrtvých těl

Zbytky lidských těl byly nalezeny v igelitových pytlích uložených ve dvou stovkách lepenkových rakvích vyrovnaných v řadách až do stropu. Podle kapitána Jacka Kempa, kterého citovala agentura PA, se jedná zřejmě o mrtvoly staré několik let. "Určitě nepocházejí z tohoto konfliktu, ale mohly by být z toho předchozího," řekl s odvoláním na válku v Zálivu v roce 1991.

Írán uvedl, že jde o těla jeho vojáků z doby války mezi Irákem a Iránem v osmdesátých letech. Tato těla měla být převezna do Íránu, ale do začátku války se to nestihlo. Íránský brigádní generál Bagerzadeh, který vede komisi, vyhledávající těla obětí z této války, potvrdil, že těla byla objevena v posledních měsících, a žádal britská vojska, aby je urychleně přepravila na íránské hranice.

Po chemických zbraních pátrají v dívčí škole

Příslušníci amerického námořnictva zaznamenali jihovýchodně od Bagdádu další místo, které by mohlo být úkrytem iráckých chemických zbraní. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Bývalý člen iráckých speciálních sil údajně americkým vojákům sdělil, že v areálu dívčí školy v městě Azízija asi 80 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu skupina Iráčanů před dvěma měsíci porazila zeď budovy, cosi ukryla na školním dvoře, a poté místo opět zabetonovala.

 "Nyní budeme na tomto místě kopat a uvidíme, co najdeme," řekl generál James Mattis.

Reklama

Výběr článků

Načítám